Nu numai grecii au recurs la tertipuri pentru a-și ascunde găurile negre din buget ci și americanii, scriu cei de la Business Insider, care au publicat un material în care arată că guvernul american face inginerii contabile pentru ca nivelul cheltuielilor publice să pară mai mic.
Mai precis, este vorba despre faptul că normele FCRA (Fair Credit and Reporting Act) care stabilesc nivelul contabil al unei sarcini de credit nu sunt suficiente pentru simplul motiv că nu includ în cuantum și costul total al riscurilor asociate cu creditele.

Pe scurt, este vorba despre un nivel al cheltuielilor mai mare cu încă 9 mii de miliarde de dolari. 
O bancă a păcălit o lume întreagă: A ajutat Grecia să-și ascundă datoriile

Conspirație sau adevăr? Ingineriile financiare făcute de banca de investiții Goldman Sachs prin care a ajutat Grecia să-și ascundă o parte din datorii revin pe agenda publică după ce scandalul s-a făcut uitat în urmă cu doi ani.

BBC a publicat un reportaj intitulat "Cum a ajutat Goldman Sachs Grecia să-și ascundă datoria", pornind de la lucrarea "The Devil’s Derivatives" a lui Nick Dunbar.

Cei care au fost implicați în această "afacere" vorbesc public pentru prima dată.

"Afacerea Goldman Sachs este o poveste foarte sexy dintre doi păcătoși, însă criza datoriilor nu este copilul rezultat în urma sexului pe care l-am făcut cu Goldman Sachs", spune Christoforus Sardelis, cel care a fost la acea dată șeful Agenției grecești care se ocupă de managementul datoriei publice.

În 2001, încurajat de bancă, guvernul elen a împrumutat un miliard de euro utilizând un produs financiar complex, care ce i-a permis să nu înregistreze operaţiunea. Acest artificu a dat posibilitatea autorităţilor de la Atena să răspundă exigenţelor pactului de stabilitate pentru zona euro şi să prelungească termenele de rambursare a datoriilor.

Prin această operațiune de schimb valutar, Goldman a reușit să facă în așa fel încât datoria grecilor să pară mai mică. Cât de mică? Cât să se încadreze în limitele criteriilor cerute pentru aderarea la zona euro.