"Fără această soluţie, nu vom avea stabilitate financiară în Europa şi ţări precum Portugalia vor întâmpina dificultăţi şi mai mari în calea avansării spre o relansare economică, iar incertitudinea se va agrava", a afirmat primul ministru în cadrul unui colocviu la Lisabona.

"Ne jucăm destinul pe mai multe fronturi. (…) Noi putem face totul corect în Portugalia, fără ca aceasta să fie suficient" – a spus el, în aluzie la amânarea liderilor europeni care se întâlnesc miercuri la Bruxelles pentru a încerca să prezinte un răspuns capabil să stopeze contagiunea crizei datoriei.

Devenită în mai a treia ţară europeană din zona euro care apelează la un ajutor extern, după Grecia şi Irlanda anul trecut, Portugalia încă se luptă cu asanarea finanţelor publice şi riscă să se confrunte anul viitor cu o recesiune economică mult mai profundă decât se prevedea.

Pentru a-şi respecta angajamentul privind reducerea deficitului la 4,5% către sfârşitul anului 2012, guvernul de centru-dreapta, la putere din iunie, prevede noi măsuri drastice de austeritate, a recunoscut premierul portughez, admiţând că ‘va fi extrem de greu’ pentru Portugalia.

"Nu există însă alternativă", a spus el, afirmând că dacă ţara sa nu-şi va respecta angajamentele "preţul va fi mult mai ridicat".

În timp ce o parte a datoriei Greciei ar putea fi ştearsă, ministrul portughez al economiei Alvaro Santos Pereira a afirmat că o "restructurare dezordonată a datoriei Portugaliei ar fi o tragedie pentru ţară".
Sursa: Agerpres