Anul trecut, al doilea producător auto european a vândut 2,82 milioane de maşini şi vehicule comerciale uşoare, faţă de 2,97 milioane de unităţi în 2012. Dar în trimestrul patru din 2013 vânzările companiei franceze au crescut cu 4,1%, la 748.000 unităţi.

Peugeot a încercat să compenseze declinul pieţei europene majorând vânzările în afara ţării. Anul trecut, vânzările în afara Franţei au reprezentat 42% din totalul vânzărilor iar până în 2015 compania vrea să comercializeze jumătate din maşinile sale în afara Europei.  Conducerea PSA Peugeot Citroen a aprobat propunerea de majorare a capitalului prin care producătorul auto chinez Dongfeng şi statul francez vor deţine fiecare o participaţie de 14%, a anunţat publicaţia franceză “Les Echos”.

Planul prevede majorarea capitalului cu trei miliarde de euro, printr-o vânzare iniţială de acţiuni către Dongfeng şi statul francez, urmată apoi de o emisiune de acţiuni cu drept de subscriere. Dongfeng şi statul francez vor injecta fiecare aproximativ 750 milioane de euro în PSA Peugeot Citroen iar familia Peugeot, care în prezent deţine 25% din companie, va rămâne cu aproximativ 14%.

Vânzările Peugeot în Europa au scăzut anul trecut cu 8,5%, fiind cel mai semnificativ declin în rândul principalilor producători auto din regiune, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), publicate săptămâna trecută.

Dar livrările Peugeot în China, cea mai mare piaţă auto mondială, au crescut în 2013 cu 26%, la 557.000 vehicule. În America Latină vânzările au urcat cu 6,6%, la 30.000 unităţi. Luna trecută, compania franceză a confirmat că fluctuaţiile de curs valutar vor avea un impact negativ de 1,1 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) asupra profitului din 2013.

O majorare a capitalului va ajuta Peugeot să obţină numerar şi să se extindă în afara Europei. Divizia auto a PSA Peugeot Citroen, care a raportat pierderi de 510 milioane de euro în primul semestru din 2013, a anunţat concedierea a 11.200 de angajaţi în Franţa şi închiderea unei fabrici din apropierea Parisului.AGERPRES