Situaţie incredibilă depistată de Protecţia Consumatorilor la Braşov: un lanţ de magazine care vinde parfumuri a fost depistat comercializând flacoane de apă de colonie drept dezinfectant anti-COVID.

Produsele au fost imediat retrase din magazin, anunţă Sorin Claudiu Susanu, şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Braşov.

“Patroni care profita de pandemie pentru a face bani în detrimentul sănătății oamenilor!”

“O situație absolut inadmisibilă! Agenți economici care pun în pericol viata consumatorilor! Patroni care profita de pandemie pentru a face bani în detrimentul sănătății oamenilor!

Apa de colonie vândută pe post de dezinfectant și menționat explicit (pentru a induce și mai mult în eroare consumatorii) pe eticheta: „anti-COVID19”. Produsele neconforme au fost oprite de la comercializare.

A fost extins controlul în întreaga țară”, a scris Sorin Claudiu Susanu pe pagina sa de Facebook.

Din imaginile postate de şeful CRPC Braşov se poate observa cum peste eticheta originală a produsului fusese lipită o altă etichetă, pe care scria că respectivul produs, catalogat drept “Dezinfectant mâini” ar fi conţinut alcool în proporţie de 80% şi ar fi eficient împotriva COVID-19.

Atenţie la aceste măşti de protecţie!

Un alt mesaj de atenţionare a venit, tot luni, din partea Ministerului Sănătăţii. Instituţia le transmite românilor că măştile de protecţie cu supapă nu sunt recomandate împotriva COVID-19.

“Aceste măşti sunt destinate lucrătorilor industriali pentru a preveni respiraţia prafului şi particulelor în timp ce supapa se închide la inhalare. Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permiţând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei. Astfel, organizaţiile internaţionale recomandă ca aceste măşti să nu fie purtate în pandemie din cauza riscului ca particulele virusului SARS-CoV-2 să fie răspândite, ducând astfel la posibilitatea infectării altor persoane”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Potrivit Ministerului, tipurile de măşti recomandate sunt:

  • Măştile care acoperă în întregime nasul şi gura;
  • Măştile din ţesătură cu cel puţin două straturi, care se pot spăla şi refolosi;
  • Măştile care au o sârmă de metal la nivelul nasului şi care nu permit astfel ieşirea aerului prin partea superioară a măştii;
  • Măştile care se aşază bine pe părţile laterale ale feţei şi care nu prezintă spaţii pe unde pot pătrunde/elimina particule.