China a trimis în Coreea de Nord o echipă de experţi medicali pentru a oferi consiliere cu privire la Kim Jong Un, declară trei surse la curent pentru Reuters, care scrie că nu a putut să stabilească imediat ce înseamnă acest lucru cu privire la starea sănătăţii dictatorului nord-coreean, în contextul în care mai multe publicaţii sud-coreene şi americane au dezvăluit marţi că acesta s-ar afla într-o stare gravă în urma unei operaţii cardiovasculare.

Presa nord-coreeană a păstrat tăcerea în acest subiect. Preşedintele american Donald Trump a catalogat joi drept ”ştiri false” aceste informaţii cu privire la faptul că dictatorul nord-coreean s-ar afla într-o stare gravă. El nu a spus dacă a contactat Phenianul.

O delegaţie condusă de un oficial de rang înalt de la Departamentul de legătură al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) a plecat joi de la Beijing în Coreea de Nord , au declarat două dintre surse pentru Reuters, scrie news.ro.

Departamentul, care este principalul organ chinez însărcinat cu relaţiile cu Nordul, şi nici Ministerul chinez de externe nu au făcut niciun comentariu pentru Reuters. Kim Jong Un este în viaţă şi urmează să apară în curând în public, a declarat o sursă din Coreea de Sud a declarat vineri pentru Reuters, citând informaţii clasificate.

Însă această sursă a refuzat să facă vreun comenatriu despre starea sănătăţii lui Kim jing un şi nici cu privire la o eventuală implicare a Chinei. Kim Jong Un suferă de probleme de probleke de sănătate, dar nimic nu permite să se conchidă că este grav bolnav sau incapabil să reapară în public în viitor, a declarat un apropiat al serviciilor americane de informaţii pentru Reuters.

Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat joi la Fox News, după ce Trump a făcut declaraţii la postul său favorit, că nu are de împărtăşit nicio informaţie şi a precuzat că Statele Unite supraveghează situaţia îndeaproape.

Coreea de Nord este una dintre cele mai izolate şi secretoase ţări din lume, iar problema sănătăţii liderilor săi este considerată o problemă de securitate naţională.

Reuters scrie că nu a fost în măsură să confirme din surse independente detalii despre starea sănătăţii lui Kim Jong Un sau despre locul în care s-ar afla.

Presa oficială de la Phenian a relatat ultima oară despre desplasările lui Kim Jong Un la 11 aprilie.

Ea nu a scris despre prezenţa acestuia la ceremoniile organizate la 15 aprilie la aniversarea a 108 ani de la naşterea bunicului său Kim Il Sung, fondatorul dinastiei staliniste, ceea ce a alimentat speculaţii.

Kim Jong Un, în vârstă de 36 de ani, a mai fost absent, în trecut, din relatări ale presei oficiale nord-coreene.

În 2014, dictatorul a ”dispărut” timp de peste o lună, după care televiziunea de stat a difuzat imagini în care mergea şchiătând.

Beijingul este principalul aliat al Phenianului şi vesta sa de salvare economică, în contextul în care Coreea de Nord este vizată de sancţiuni ONU dure din cauza programelor nulcear şi balstic, interzise.