Jean-Francois Bohnert, candidatul francez pentru conducerea Parchetului European, a declarat pentru Politico că rămâne în cursă pentru a nu fi necesară reluarea procedurii de desemnare a ocupantului acestui post, relatează news.ro.

Retragerea susţinerii Franţei pentru Bohnert nu a fost anunţată de Paris, ci de Dacian Cioloş. „Schimbarea poziţiei Franţei a fost anunţată în mijlocul unei conferinţe de presă a lui Dacian Cioloş, liderul român al grupării centriste Renew Europe, care include şi partidul lui Emmanuel Macron”. Astfel, Franţa nu şi-a anunţat oficial schimbarea de poziţie, iar Bohnert nu s-a retras din cursă, comentează Politico.

„Sunt, momentan, în aceeaşi poziţie (precum Kovesi)”, a declarat Bohnert. Niciunul dintre candidaţi „nu are susţinerea propriilor naţiuni … însă din motive variate”, a precizat el. Procurorul francez a lăsat să se înţeleagă că motivele sunt de ordin procedural. „Comitetul de selecţie consideră că toţi cei trei candidaţi ar trebui să rămână, altfel întreg procesul de selecţie ar trebui luat de la capăt. De aceea nu mi-am retras candidatura”, a afirmat el. Bohnert încă pare să aibă speranţe că ar putea ocupa funcţia. După ce a fost întrebat dacă încă îşi doreşte să fie procurorul-şef european, el a răspuns: „Clar, da”.

Laura Codruţa Kovesi nu a răspuns solicitării de a comenta pe acest subiect pentru Politico. Chiar dacă Bohnert se va retrage, nu este clar dacacă Consiliul Uniunii Europene o va alege pe Kovesi drept candidată, ea având pentru moment doar susţinerea Parlamentului European.