Într-un interviu publicat duminică de cotidianul Bild am Sonntag, Steinmeier afirmă că a avut recent convorbiri cu omologii săi rus şi ucrainean, cărora le-a propus ca autorităţile de la Kiev şi separatiştii proruşi să poarte negocieri mediate de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru a preveni escaladarea tensiunilor.

'Miza este enormă. Dacă cele două părţi aflate în conflict nu reiau procesul de pace, atunci am putea ajunge în orice moment la o nouă spirală a escaladării confruntărilor militare', a avertizat şeful diplomaţiei germane.

Luptele în estul separatist al Ucrainei s-au intensificat săptămâna aceasta, mai ales în apropierea oraşului Mariupol, un important punct strategic pe ţărmul Mării Azov. Armata ucraineană şi rebelii rusofoni se acuză reciproc pentru această nouă escaladare a confruntărilor, în care se folosesc inclusiv piese de artilerie şi lansatoare multiple de rachete ce ar fi trebuit să fie în prezent retrase de pe linia frontului, conform acordurilor de pace convenite în luna februarie la Minsk. AGERPRES