De parcă nu ar fi fost suficient că actorii internaţionali îi sunt împotrivă, Grecia trebuie să facă faţă acum şi unor mişcări sociale de proporţii.

După ce agenţia Standard and Poor’s a redus ratingul acestei ţări şi după ce guvernul de la Atena a anunţat măsuri de reducere a cheltuielilor, nu mai puţin de 60 de greve au început să se deruleze sau sunt în plan, în marile oraşe greceşti, acesta fiind primul mare test al guvernului socialist aflat la putere de la începutul lunii octombrie.

Mii de salariaţi greci au răspuns astăzi apelului făcut de sindicate, care au chemat la proteste împotriva planului de austeritate al guvernului.

Astfel, printre categoriile profesionale care au intrat sau care vor intra în grevă în perioada imediat următoare sunt funcţionari publici, dar şi jurnalişti. Pe de altă parte, transporturile terestre şi aeriene nu vor suferi perturbaţii întrucât cele mai importante confederaţii sindicale sunt afiliate socialiştilor.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a revizuit în scădere ratingul de ţară al Greciei, de la „A-” la „BBB+”, menţinându-l sub supraveghere cu implicaţii negative.