Aceste site-uri specializate, pe langa faptul ca ofera informatii complete despre un anumit domeniu sau detalii legate de pretul unor produse sau de conditiile necesare semnarii unui contract, au sansa sa devina, cu timpul, o afacere in sine.
„In perspectiva, site-urile specializate sau de nisa au tendinta de a deveni un fel de portaluri pe un anumit sector economic si se pot dezvolta ulterior in piete virtuale”, declara Horia Galateanu, consultant la Roland Berger Strategy Consultants.
Deocamdata, majoritatea site-urilor specializate sunt mai mult un mijloc de promovare a unei afaceri preexistente. Fereastra.ro, de pilda, care spune totul despre ferestre, este o extensie a revistei specializate „Fereastra”. Dar site-ul poate deveni o afacere in sine. Sursele de venit sunt atat afisarea de bannere publicitare, cat si companiile interesate sa isi insereze in cadrul site-ului datele de contact sau chiar un link catre propria pagina Internet. De exemplu, pentru includerea in rubrica „index furnizori”, o companie va plati 78 de euro pe an. „Daca site-ul va fi profitabil in sine, nu se supara nimeni”, afirma Vasile Diaconu, directorul economic al Rampa Invest, compania care administreaza site-ul. „Deocamdata, valoarea pe care o aducem noi utilizatorilor consta in sfaturile pe care le dam pe o piata nereglementata”, adauga Diaconu.
Daca in cazul www.fereastra.ro, site-ul a fost creat ca un supliment pentru cititorii si clientii de publicitate ai revistei, www.hotelcosmetics.ro „reprezinta o carte de vizita pentru serviciile furnizate de compania noastra, specializata pe distributia de cosmetice de baie pentru hoteluri”, afirma Nicolae Adrian, director comercial la Narom Trade, administratorul site-ului. „Prin intermediul Hotelcosmetics.ro vin o mare parte dintre clientii nostri. Contractele realizate datorita accesarii site-ului reprezinta 30-35% din cifra de afaceri”, completeaza directorul comercial. Narom Trade a vandut in 2002 produse in valoare de 1,2 miliarde lei.
Desi un model de business interesant, „site-urile de nisa au un target limitat in ceea ce priveste atat numarul de vizitatori, cat si cel al advertiser-ilor. Nu este un model de business complicat, insa nici nu poate sa se dezvolte prea mult, pentru ca nu poate depasi limitele sectorului”, comenteaza consultantul Galateanu.
Elemente de portal specializat (paginile de consultanta) are si www.bebelusultau.ro, insa acesta este totusi un magazin virtual care vinde articole pentru bebelusi. La aproape un an de la infiintare, magazinul a devenit rentabil. Cifra de afaceri a crescut constant de la luna la luna, in aproape un an de activitate obtinandu-se vanzari de circa 1,14 miliarde lei (circa 35.000 USD). „Daca in aprilie 2002, cand am deschis magazinul, am vandut de circa 20 milioane de lei, in februarie 2003, am obtinut 176 milioane lei”, declara Oana Greceanu, director general al site-ului. Marjele comerciale practicate sunt de 15-20%, iar costurile de intretinere si gazduire se cifreaza la aproximativ 330 USD pe luna. Or, cresterea cifrei de afaceri, chiar daca implica si o crestere usoara a costurilor (in special, a celor de intretinere) duce la cresterea gradului de profitabilitate.