Sistemul bancar ar trebui să reducă dobânzile, astfel încât agenţii economici să aibă din nou acces la credite şi să poată intra în competiţia pentru fondurile europene, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, susţinută la Galaţi, ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, citat de Mediafax.

Ministrul a criticat dur faptul că băncile practică dobânzi extrem de mari, „nerealiste, ce nu au vreo raţiune economică”, şi le acuză de lăcomie.

„Am înţeles că trebuie să dăm atenţia cuvenită sistemului bancar, dar şi sistemul bancar trebuie să înţeleagă că trebuie să aibă un comportament din punct de vedere economic care să fie dacă nu ireproşabil, cel puţin în conformitate cu ce se întâmplă în toate ţările Uniunii Europene. Nu cred că nivelul actual al dobânzilor este unul realist şi care să fie bazat pe vreun criteriu care să poată să fie susţinut. Cred că este o poftă uşor cam mare de câştig a băncilor şi nu cred că dobânzile de 30 la sută la credite pentru investiţii au vreo raţiune economică sau pot fi susţinute. Firmele româneşti nu se ocupă nici cu traficul de arme, nici cu traficul de droguri, şi nu cred că un asemenea nivel de dobânzi poate fi susţinut în vreun fel. Avertismentul meu este extrem de serios: să se ţină de ceea ce înseamnă regulile de funcţionare ale unei economii, pentru că şi sprijinul pe care îl primesc este unul substanţial şi n-aş dori să uite de unde a pornit această cruză economică”, a expplicat Nica.

Problemele legate de accesarea fondurilor europene vor reprezenta principalul subiect de discuţie la videoconferinţa pe care o va susţine duminică şi la care vor participa prefecţii din întreaga ţară.

„Vreau să fie toţi foarte atenţi la acest subiect pentru că sunt proiecte care sunt câştigate, nu s-au organizat licitaţiile, sunt întârziate şi toate aceste lucruri nu fac decât să nu avem cu toţii efectele pe care ni le-am dorit: cetăţenii să vadă efectele proiectelor europene, economia României să vadă banii europeni intrând în circuitul economic, şi acest lucru va fi tratat cu foarte mare seriozitate. Avem o situaţie pe fiecare judeţ cu proiectele care sunt cu averizare şi care sunt elementele ce trebuie avute în vedere”, a mai spus Nica.

SURSA: Mediafax