Ei au cerut statelor membre ale Uniunii Europene să introducă sau să menţină scheme de pensii diversificate şi au subliniat rolul pensiilor publice în asigurarea unor standarde decente de viaţă pentru toţi, solicitând statelor membre să asigure aceste standarde.

‘O treime din populaţia UE are peste 55 de ani. Sustenabilitatea schemelor de pensii este ameninţată de îmbătrânirea demografică şi finanţele publice tensionate. Prevederile privind pensiile sunt responsabilitatea statelor membre, dar coordonarea la nivelul UE este necesară mai ales în contextul programelor de reformă şi stabilitate’, a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL).

În răspunsul la Carta albă a Comisiei publicată în februarie 2012, deputaţii europeni au cerut statelor membre să introducă sau să menţină sisteme de pensii cu mai mulţi piloni, reprezentând o combinaţie de pensii publice în pilonul unu, pensii complementare rezultate din acorduri colective, companii, sau legislaţie naţională în pilonul doi şi economii private în pilonul trei.

Parlamentarii europeni au subliniat că această criză a evidenţiat vulnerabilitatea atât a sistemului public de pensii, cât şi a celui privat. Chiar şi în scenariul posibil al unei perioade lungi de creştere economică lentă, care ar însemna că statele membre trebuie să îşi consolideze bugetele, asigurarea pensiilor publice care cel puţin să garanteze standarde de viaţă decente trebuie să rămână o prioritate, au apreciat eurodeputaţii. Ei au mai subliniat că pensiile publice rămân cea mai importantă sursă de venit pentru pensionari şi şi-au exprimat regretul că respectiva Carta albă a Comisiei nu a subliniat adecvat importanţa acestui pilon-indice pentru sărăcie. Deputaţii au deplâns, deopotrivă, tăierile drastice în ţările cele mai lovite de criza economică, care i-au împins pe mulţi pensionari în sărăcie sau la marginea ei.

Rezoluţia – adoptată cu 502 voturi pentru, 38 împotrivă şi 49 de abţineri – mai preciza că persoanele care lucrează în străinatate trebuie să obţină şi să păstreze drepturi la pensie ocupaţională în întreaga Uniune. AGERPRES