Tendinţa înregistrată la nivel global în domeniul tehnologiei este aceea de miniaturizare şi de sporire a performanţelor dispozitivelor. De aici a apărut şi ideea de All-In-One (AIO), un sistem care răspunde nevoii de confort sporit şi provocării spaţiului tot mai limitat, incluzând toate functionalităţile unui computer clasic într-un singur dispozitiv compact.
Primele computere All-In-One au fost iMac-urile introduse pe piaţă în anul 1998 de Apple.  Reprezentanţii companiei americane răspundeau la comentariile apărute după lansarea iMac că partea din spate a computerului lor arată mult mai bine decât partea din faţă a oricărui alt calculator.  Produsul Apple a prins bine la public, iMac ajungând la cea de a cincea generaţie.
Inspiraţi de Apple, mulţi alţi producători au intrat pe această piaţă lansând produse similare. „Sistemele All-In-One includ, practic, toate funcţiile unui calculator obişnuit, plus câteva functionalităţi extra. Acestea au cameră web şi boxe integrate, DVD writer (în funcţie de model, au şi disc Blu-Ray), card reader, porturi USB şi chiar HDMI pentru rularea conţinutului video pe TV sau alte ecrane mai mari, tastatură wireless sau cu cablu etc.
Principalul avantaj al sistemelor All-In-One constă în ergonomie – ai toate componentele într-un singur dispozitiv compact, ocupând deci şi mult mai puţin spaţiu faţă de un desktop obişnuit“, potrivit lui Mihai Olariu, product manager, eMAG.
Amprente în loc de click-uri
Sistemele All-In-One dispun de funcţii pe care un desktop obişnuit nu le are: ecran touchscreen (tactil sau multitactil), un consum mult mai mic de energie electrică şi mai puţine componente generatoare de caldură. 
„Datorită noilor astfel de echipamente, care au caracteristici precum multitouchscreen, utilizatorii pot folosi echipamentele pentru mai multe activităţi, în comparaţie cu desktopurile sau notebookurile standard. În acelaşi timp, sistemele AIO cu multitouch reprezintă alegerea utilizatorilor casnici, care au în componenţa familiei persoane nu tocmai familiare cu utilizarea PC-ului, capabilitatea multitouch facilitându-le experienţa în faţa calculatorului“, a declarat Sorin Stoleru, Business Manager Desktop&Display Solutions al Acer România.
Prețul scade, performanțele cresc
„Urmând tendinţa de la nivel international, unde astfel de dispozitive au penetrat piaţa de câţiva ani deja, popularitatea sistemelor All-In-One la nivelul ţării noastre este în creştere, iar tendinţa pe viitor vizează combinarea acestor sisteme cu televizoarele. Şi evoluţia vânzărilor demonstrează acest lucru: sistemele ­All-In-One fiind tot mai apreciate şi căutate de consumatorii din România“, a mai spus Mihai Olariu.
PC Garage a înregistrat, în primele patru luni din 2011, un avans de 10% al vânzărilor de sisteme AIO faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a precizat Mădălina Stănescu, Marketing & PR Manager, PC Garage. „Odată cu apariţia gamei noi de sisteme AIO, plaja de caracteristici şi echipări s-a mărit, produsul fiind mult mai la îndemâna utilizatorului ca raport preţ/performanţă, iar potenţialul de volume de vânzări creşte considerabil. Practic, sistemele AIO reprezintă în mare măsură viitorul clasicului desktop“, este de părere Sorin Stoleru de la Acer România.

10% Cu atât au crescut vânzările de sisteme AIO înregistrate de PC Garage în primele patru luni din 2011, raportat la intervalul similar din anul anterior

Sistemele All-In-One cu multitouch reprezintă alegerea utilizatorilor casnici, care au în componenţa familiei persoane nu tocmai familiare cu utilizarea PC-ului. Sorin Stoleru, Acer România

MSI Wind Top AE2240-021EE 
Ecran: 21,5 inci
Sistem de operare: Microsoft Windows 7 Home Premium
Procesor: Intel Pentium Dual-Core P6100 2 GHz
Memorie: DDR3, 4 GB RAM
Hard disk: 640 GB 7200rpm SATA
Altele: Webcam 1,3 MP, card reader  Preţ: 2.999 lei
Magazin: PCGarage.ro
Lenovo IdeaCentre C200
Ecran: 18,5 inci
Procesor: Intel AtomTM Dual-Core D525
1,8 GHz
Memorie: DDR3, 2 GB RAM
Hard disk: 320 GB
Altele: Webcam 0,3 MP, card reader, 5xUSB 2.0
Preţ: 1.599 lei 
Magazin: eMAG.ro

Acer Aspire Z5710 

Ecran: 23 inci, touchscreen 
Sistem de operare: Windows 7 Home Premium
Procesor: Intel Core Processor i7-870 2,93GHz
Memorie: 8 GB RAM
Hard Disk: 1 TB
Altele: Webcam 1 MP, TV-tuner Digital, Cititor de carduri, 6 x USB 2.0, Wi-Fi
Preţ: 5.949 lei
Magazin: PCFun.ro

NOTĂ: Capital. ro selectează magazinele online unde pot fi găsite produsele în funcţie de cel mai mic preţ afişat şi de popularitatea acestora. Capital.ro nu favorizează, intenţionat, niciun magazin online, iar prezentarea unui magazin în care poate fi găsit un anume produs nu trebuie interpretată ca o formă de reclamă.