Agravarea conflictului din Orientul Mijlociu, lipsa unei soluții la criza refugiaților și o creștere a deceselor cauzate de incidente teroriste majore, toate acestea au contribuit ca lumea să fie mai puțin pașnică în 2016, decât în 2015.

Și există acum mai puține țări în lume care pot fi considerate cu adevărat paşnice – cu alte cuvinte, care nu sunt angajate în nici un conflict plan intern sau extern – decât au existat în 2014.

Potrivit Institutului pentru Economie și Pace, un think tank care a dat indicele în ultimii 10 ani, numai Botswana, Chile, Costa Rica, Japonia, Mauritius, Panama, Qatar, Elveţia, Uruguay şi Vietnam sunt libere de orice fel de conflict în acest moment.

„Brazilia este țara care a ieşit din listă, și ca una dintre ţările cu cele mai rele performanţe de la an la an, a reprezintat o preocupare serioasă înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio”, spune fondatorul IEP Steve Killelea pentru The Independent.

„Dar probabil cel mai remarcabil rezultat în ce priveşte indicele de pace din acest an”, spune el, „a fost ponderea prin care situația din Orientul Mijlociu trage în jos restul lumii atunci când vine vorba de pace.”

Articolul original şi o galerie foto pot fi văzute pe The Independent