Sindicaliştii au cerut autorităţilor să reducă TVA de la 24% la 5%, pentru carne şi produse din carne, începând cu 1 ianuarie 2015.

Potrivit lui Dragoş Frumosu, preşedintele FNSIA, discuţiile purtate în timpul protestului cu reprezentanţii MFP nu au avut rezultatul scontat, drept pentru care acţiunile revendicative vor fi reluate în luna februarie 2015.

'Pe parcursul protestului am participat la o discuţie cu dl. secretar de stat Attila Gyorgy, care ne-a prezentat un singur calcul, conform căruia o scădere a TVA la carne şi produse din carne la 9% ar atrage după sine o pierdere de 800 de milioane de lei la bugetul de stat. Conform calculelor noastre, dacă din evaziunea la carne, ajunsă în prezent la 60%, s-ar scoate 30%, încasările la bugetul de stat ar creşte. Pentru că nu am ajuns la un numitor comun, din partea ministerului ni s-a comunicat că mai trebuie să lucrăm împreună – autorităţi şi sindicate – timp de un an pentru a putea fi luată efectiv măsura reducerii TVA la carne. Noi nu suntem însă mulţumiţi de acest lucru. Ca urmare, dacă în luna ianuarie nu se va decide reducerea TVA, în februarie 2015 vom relua acţiunile de protest de stradă. De asemenea, vom colabora cu patronatele din domeniu pentru a declanşa, tot în luna februarie, o grevă fiscală în industria cărnii', a spus Dragoş Frumosu.

Asociaţiile profesionale din domeniul producţiei şi procesării cărnii, membre ale Federaţiei Naţionale Pro Agro (Asociaţia Română a Cărnii – ARC, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România – APCPR, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România – UCPR), în parteneriat cu Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe 'SINDALIMENTA', Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – ANPCPPSR şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România – AMRCR, au iniţiat în aprilie 2014 o campanie la nivel naţional, de reducere a TVA la carne şi la produsele din carne, în care sunt implicaţi şi consumatorii.

Până pe 2 decembrie, peste 204.000 de români au semnat petiţia de reducere la 5% a TVA la carne şi la preparatele din carne.

AGERPRES