Slujba a fost oficiată de un sobor format din înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. 

După încheierea slujbei, sicriul a fost purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde a avut loc ceremonia de îngropare. 

În timpul ceremoniei, au fost trase salve de tun. Totodată, au fost intonate Imnul naţional al României şi imnul regal. 

Regele Mihai a fost înmormântat în noua catedrală de la Curtea de Argeş lângă Regina Ana. 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost depus, sâmbătă seară, în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş, unde va fi oficiată o slujbă religioasă.

Sicriul a fost scos din maşina mortuară de militari şi depus în Catedrală. Cântece bisericeşti au răsunat în curtea mănăstirii în tot acest timp. 

După încheierea slujbei, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă a înhumării. 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost adus la Curtea de Argeş cu Trenul Regal. 

Cortegiul funerar s-a deplasat de la gară către Catedrala Arhiepiscopală şi Regală pe un traseu de aproximativ trei kilometri, care străbate oraşul de la sud la nord. De-a lungul traseului, dar şi în zona Mănăstirii Curtea de Argeş, mii de oameni au venit să-i aducă un ultim omagiu Regelui Mihai. 

Aplauze în gara din Curtea de Argeş

 

Trenul Regal, în care se află sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai, a ajuns, sâmbătă seară, în gara din municipiul Curtea de Argeş.

Sicriul a fost coborât din tren şi purtat pe umeri de militarii din Regimentul 30 Gardă până la maşina mortuară, care era parcată în faţa gării. 

Mii de oameni au venit să-şi ia rămas-bun de la Rege. Mulţimea a aplaudat, a scandat numele fostului suveran şi a aprins luminile telefoanelor mobile. O companie de vânători de munte a prezentat onorul în momentul în care sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost scos din gară. 

În acordurile muzicii militare, cortegiul funerar a pornit către Mănăstirea Curtea de Argeş, unde va avea loc slujba de înmormântare. 

Cortegiul funerar se va deplasa de la gară către Catedrala Arhiepiscopală şi Regală pe un traseu de aproximativ trei kilometri, care străbate oraşul de la sud la nord. De-a lungul traseului, dar şi în zona Mănăstirii Curtea de Argeş, se află mii de oameni veniţi să-i aducă un ultim omagiu Regelui Mihai. 

Slujba de îngropare a Regelui va avea loc în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. Ulterior, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă a înhumării. 

 

Mii de oameni la Piteşti

Câteva mii de oameni, de toate vârstele, printre care şi foarte mulţi copii, au întâmpinat sâmbătă după-amiază, la Piteşti, Trenul Regal care transportă sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I către Necropola Regală de la Curtea de Argeş, unde va fi înmormântat.

Sosirea sa a fost precedată de intonarea Imnului Regal în megafoanele gării. 

Trenul nu a oprit, dar a încetinit când a ajuns în gară. 

Oamenii au venit pe peron cu flori, steaguri tricolore, unele dintre ele cu însemnele monarhice. Mulţimea a întâmpinat trenul cu flori, candele şi cu lumânări aprinse. Mulţi au aruncat florile în faţa Trenului Regal. 

Oamenii au aplaudat şi au scandat numele fostului suveran al României. Cei mai mulţi au aprins luminile telefoanelor. 

În tot timpul cât a trecut prin gara Piteşti, sirena trenului a sunat continuu. 

Membrii Familiei Regale, aflaţi în tren la căpătâiul Regelui, au salutat mulţimea adunată pe peron. 

Din Gara Băneasa spre Curtea de Argeş

Trenul Regal în care se află sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a pornit sâmbătă din Gara Băneasa spre Curtea de Argeş.

 

În tren se află Majestatea Sa, Margareta, Custodele Coroanei, şi membri ai Familiei Regale a României. 

Cortegiul funebru a parcurs traseul Piaţa Unirii – Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Băneasa. 

La Gară, militarii Brigăzii 30 Gardă au preluat sicriul şi crucea şi au parcurs drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie a dat onorul şi a intonat marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar. 

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în localităţile Chitila, Titu, Piteşti. 

Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. 

Slujba de îngropare a Regelui Mihai I va avea loc în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18,20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. 

La ora 18,40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală. 

De la Arcul de Triumf spre Gara Băneasa

Cortegiul funerar al Regelui Mihai, care s-a îndreptat către Gara Regală Băneasa, a fost preluat de la Arcul de Triumf de trupe ale jandarmeriei călare.

 

16 cai din cadrul Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Capitalei, care păstrează în gena lor sângele nobil al unor rase apreciate – Nonius şi Calul Românesc de Sport, au însoţit sicriul Regelui Mihai I, pe traseul Arcul de Triumf – Gara Regală Băneasa, unde se va desfăşura un ceremonial militar cu participarea Gărzii de Onoare şi a Muzicii Militare Reprezentative a Jandarmeriei Române. 

Cortegiul funerar s-a deplasat pe traseul Piaţa Unirii – Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Băneasa. 

Mii de oameni s-au aflat în stradă la trecerea cortegiului funerar, pe tot traseul, pentru a aduce un ultim omagiu fostului suveran. 

Ei au aplaudat şi au scandat numele Regelui Mihai şi au aruncat cu flori la trecerea sicriului cu trupul fostului suveran. 

Slujba de înmormântare, la Catedrala Patriarhală 

 

Slujba de înmormântare a Regelui Mihai de la Catedrala Patriarhală a început sâmbătă la prânz, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, oficiind împreună cu 8 mitropoliţi.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a sosit la Catedrala Patriarhală la ora 12,20, unde în urmă cu 77 de ani, în dimineaţa zilei de 6 septembrie 1940, acesta era încoronat cu Coroana de Oţel a Regelui Carol I şi uns cu Sfântul şi Marele Mir în faţa Patriarhului Nicodim. 

Când cortegiul s-a apropiat de Clopotniţa Catedralei, clopotele au bătut mai bine de 15 minute. 

Cortegiul funerar s-a oprit în piaţeta din faţa Clopotniţei, iar cei opt militari au coborât sicriul de pe afetul de tun şi l-au dus în Catedrală. 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a fost adus, sâmbătă, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Pe un afet de tun

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a fost urcat, sâmbătă, pe un afet de tun tras de un vehicul militar operaţional, cortegiul funerar deplasându-se din Piaţa Palatului Regal spre Catedrala Patriarhală, pentru slujba de înmormântare a fostului suveran.

După un scurt serviciu religios privat oficiat, sâmbătă dimineaţă, în Sala Tronului de la Palatul Regal, şi o ceremonie religioasă şi militară în Piaţa Palatului Regal, sicriul a fost mutat de pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal de opt militari din Brigada 30 Gardă pe un afet de tun, în timp ce Muzica Militară intona marşuri funebre. În momentul în care a fost dat jos de pe catafalc, mulţimea adunată în Piaţa Palatului Regal a început să aplaude, scandând numele Regelui şi lozinci precum ”Monarhia salvează România” şi ”Jos comunismul”. 

Ulterior, un sobor de preoţi s-a grupat în faţa afetului de tun, formându-se un cortegiu funerar, la care iau parte câteva mii de români, alături de Familia Regală a României. Simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MApN – 58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale – s-a aşezat în formaţie pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în Al Doilea Război Mondial. 

Printre oficialităţile prezente în Piaţa Palatului Regal se numără preşedintele Klaus Iohannis împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, membri ai Guvernului – ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, reprezentanţi ai corpului diplomatic, printre care şi ambasadorul SUA, Hans Klemm. La ceremonii participă şi fostul preşedinte Emil Constantinescu, fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. 

Mii de oameni de toate vârstele au venit să îl conducă pe ultimul drum pe Regele Mihai I. Îmbrăcaţi în haine cernite şi ţinând în mâini buchete de flori şi steguleţe cu tricolorul şi stema regală, oamenii îşi iau rămas-bun de la fostul suveran. 

Procesiunea se face pe jos, iar afetul de tun este tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. Cortegiul funerar va merge pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – intrarea pe Dealul Mitropoliei. 

Între orele 12,50 – 14,00, la Catedrala Patriarhală, va avea loc slujba de înmormântare, la care şi-au anunţat prezenţa şi preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Mihai Tudose. 

Alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi principele Radu, la ceremoniile dedicate Regelui Mihai participă şi principesa Elena, Alexander Nixon, Irina Walker, principesa Sofia, principesa Maria şi Nicolae Medforth-Mills. 

Totodată, la funeraliile Regelui Mihai I sunt reprezentate familiile regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia, dar şi familiile imperiale din Rusia, Austria şi Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg şi Familia Princiară de Ligne. 

Printre aceştia se numără Regele Carl Gustaf al Suediei, Regina Silvia a Suediei, Marele Duce de Luxemburg, Regele Juan Carlos al Spaniei, Regina Sofia a Spaniei şi Prinţul Charles al Marii Britanii. 

După slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, de unde sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş, unde fostul suveran va fi înmormântat. 

AGERPRES