UBS intenţionează să renunţe la 900 de angajaţi din sectorul IT, pe lângă cele 2-4.000 de concedieri suplimentare prevăzute la divizia de investiţii bancare şi alte funcţii centrale, susţine publicaţia germană. Un purtător de cuvânt al băncii elveţiene a refuzat să comenteze informaţia. În 30 octombrie UBS urmează să anunţe rezultatele financiare obţinute în 30 octombrie. Săptămâna trecută, banca anunţa că o decizie finală privind revizuirea activităţilor sale nu a fost încă adoptată, după ce un ziar raporta că vor fi concediaţi aproximativ 2.000 de angajaţi din sectorul IT.

Credit Suisse a anunţat că eventualele concedieri fac parte din planurile deja anunţate la publicarea rezultatelor financiare din trimestrul doi. Atunci banca a anunţat că va face economii de un miliard de franci elveţieni (687 milioane de lire sterline) prin măsuri de reducere a costurilor. Directorul diviziei de administrare de active de la UBS, Jürg Zeltner, a declarat luna trecută că banca ar putea să piardă între 12 şi 30 de miliarde de franci din activele europene de peste 300 de miliarde de franci pe care le are sub administrare, ca urmare a modificărilor legislative care nu mai permit străinilor să utilizeze conturile secrete pentru a evita plata taxelor. Zeltner a dezvăluit că, în perioada crizei financiare globale, clienţii UBS au retras din bancă fonduri în valoare de 200 miliarde de franci, ceea ce a determinat guvernul să vină în sprijinul băncii. Aceste comentarii vin după ce Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană, a anunţat şi ea că, potrivit estimărilor sale, clienţii din Europa Occidentală vor retrage 37 miliarde de dolari în următorii ani ca urmare a modificării legislaţiei fiscale.

În ultimii ani, secretul bancar din Elveţia, care a ajutat ţara cantoanelor să devină un important centru financiar cu active de 2.000 de miliarde de dolari, a început să fie atacat de statele europene care vor să combată evaziunea fiscală. Elveţia a încheiat deja acorduri cu Germania, Marea Britanie şi Austria pentru a impozita conturile cetăţenilor lor şi speră să ajungă la acorduri similare şi cu Italia şi Grecia.

Sursa: Agerpres