Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, susţine trendul participării cât mai multor persoane la semimaratoane şi maratoane şi avertizează asupra antrenamentelor care trebuie făcute constant şi analizelor medicale obligatorii indiferent de nivelul de pregătire al participanţilor.

“Maratonul presupune rezistenţă la multe ore de efort şi alergare îndelungată pe o suprafaţă dură, astfel că este obligatoriu ca toţi participanţii la aceste competiţii să-şi facă un control cardiologic pentru a vedea starea inimii lor, să-şi facă eventual o testare la efort pentru a vedea cât rezistă şi la ce puls este indicat să alerge şi, foarte important, să-si aleagă încălţamintea potrivită pentru alergat, după ce, în prealabil, şi-au procurat talonete personalizate pe tipul lor de călcătură”, recomanda dr. Ion Bogdan Codorean.

Beneficiile alergatului şi participării la maraton şi semimaraton sunt nenumărate, de la sănătate, la adrenalină şi spirit de competiţie, iar dr. Codorean are câteva sfaturi de prevenţie şi acţiune pentru alergători.

“Este foarte important ca atunci când simt oboseală şi dureri, alergătorii să nu insiste, pentru că atunci se produc accidentările cele mai grave. Toamna şi primăvara sunt sezoanele ideale pentru alergare, însă trebuie avut un plus de atenţie în caz de ploaie, pentru că riscul de alunecare este foarte mare, mai ales când s-a instalat oboseala. În cazul temperaturilor ridicate, este obligatorie hidratarea. Daca în timpul competiţiei apar accidentări, alergatorul trebuie să se oprească din alergat şi să aplice imediat gheaţă la locul dureros şi să mearga cât mai repede la cabinetul medicului ortoped”, avertizeaza dr. Ion Bogdan Codorean. În timpul maratoanelor pot apărea rupturi musculare, probleme la genunchi, fracturi de stres sau entorse, unele accidentari necesitând doar tratament conservator cu recuperare, iar altele tratament chirurgical.

Dr. Codorean consideră că nu există o vârstă ideală pentru alergat, ci doar persoane antrenate şi pregătite fizic şi mental pentru această activitate: “La maraton trebuie să alerge oricine este sănătos din punct de vedere cardiologic şi antrenat din punct de vedere fizic. Există cazuri de alergători buni de 14-15 ani, dar şi persoane de peste 70 de ani care termină cu bine şi victorioşi un semi-maraton sau maraton”, adaugă medicul ortoped specializat în traumatologie sportivă.