Edilii s-au ocupat, putem spune, cu succes de infrumusetarea orasului, pentru a intampina cum se cuvine Craciunul, noul an, sfarsitul de secol, sfarsitul de mileniu. Nu este insa singura schimbare pe care o percepem. Colegii sunt mai cooperanti si mai binevoitori, mamele si sotiile mai putin cicalitoare, vanzatoarele mai amabile, seful mai conciliant si, treptat, o buna dispozitie, cu motivatie mai greu de depistat, pune stapanire pe fiecare dintre noi. Ce se intampla? „Este nevoia de sarbatoare, pe cale de a se implini, ne spune scriitoarea Mariana Filimon, conferentiar la Universitatea de Arte Nicolae Grigorescu. Intr-un timp al framantarilor si cautarilor ca acela pe care il traim azi, nevoia de sarbatoare apare cu atat mai pregnant”.
De Craciun, ca si de Paste, de pilda, sarbatoarea atinge si dimensiunea crestina, tinzand spre lumea esentelor si transmitand in sufletele noastre si harul, si iubirea de Dumnezeu. „In ceea ce priveste sarbatorile laice, continua dna Filimon, ele raspund mai ales nevoii de libertate care salasluieste in sufletele noastre. Pentru fiecare individ, semnificatia simbolisticii acestor sarbatori se personalizeaza. Festivitatea devine, in chip propriu, ambasadoarea unor credinte sau obiceiuri, sau, de ce nu, a unor iubiri.”
Sarbatorile nationale, evocand sacrificiul stramosilor in numele libertatii – de cele mai multe ori insotite de elementul solemn si de insemne specifice – nu acopera doar nevoia noastra de a ne exprima recunostinta, ci si disponibilitatea pentru sacrificiu, in numele acelorasi idealuri. Dincolo de suportul oficial, oamenii isi gasesc si clipa de emotie, de bucurie adevarata.
Multe sarbatori ne leaga, de asemenea, de amintirea copilariei, prin profunde si nuantate mesaje afective. Atmosfera de asteptare plina de mister, stralucirea unor podoabe, aromele imbietoare ale bucatelor si miresmele de brad, de lumanari arzand si artificii scaparand, darurile primite, dar si oferite – toate acestea se transpun in metafore vii ce isi iau zborul inapoi, spre un camin absolut: casa primilor ani de viata, spatiul depozitar al visurilor fiecaruia, pe care simtim nevoia sa-l cream si pentru copiii nostri. „Caci miraculosul unei case, scria Antoine de Saint ExupA