„Cred că toată lumea realizează că un conflict armat între cele două superputeri nucleare, Rusia şi Statele Unite, va avea consecinţe dezastruoase pentru umanitate”, a a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat agenţiei de presă oficiale RIA Novosti, potrivit stirileprotv.

Lavrov critică Washington-ul şi aliaţii Americii despre care spune că „sunt prea concentraţi pe ambiţiile lor geopolitice” şi nu se adaptează situaţiei globale în continuă schimbare.

“Noi suntem demonizaţi pentru a menţine Europa disciplinată şi a consolida legătura euroatlantică”, a afirmat Lavrov. “Acest lucru se referă de asemenea la încercările de a orchestra o schimbare a puterii în ţara noastră sau de a schimba politica rusă, care sunt dictate de dorinţa de a face din noi un instrument pentru a servi intereselor SUA, pentru că mulţi din Washington suferă de o astfel de iluzie”, a adăugat el.

Lavrov este de părere că politicienii americani vor încerca să folosească mult mai activ şi mai persistent “cartea rusă” înainte de viitoarele alegeri prezidenţiale în Statele Unite din noiembrie 2020.

De aceea, Rusia speră că aceasta nu va conduce la o nouă slăbire a relaţiilor bilaterale, aflate deja pe un teren stâncos, a spus Lavrov.
Potrivit acestuia, Rusia susţine în mod constant dezvoltarea unui dialog normal şi previzibil cu Statele Unite, bazat pe principiile respectului reciproc şi respectului pentru interese.

Însă un astfel de dialog nu a fost posibil din cauza încercărilor neîncetate ale Washingtonului de a exercita o presiune economică, militară şi politică asupra Rusiei, a notat el.