Oficialităţile de la Belgrad sunt hotărâte să depună până la finele acestei luni solicitarea Serbiei pentru admiterea în Uniunea Europeană. Executivul sârb apreciază că în acest mod se parafează clar opţiunea europeană a Serbiei. Oficialităţile de la Bruxelles atrag atenţia asupra faptului că depunerea acestei solicitări este prea devreme să fie efectuată aşa curând.

O decizie clară în această direcţie va fi luată de executivul de la Belgrad după întâlnirea din cursul acestei săptămâni a Consiliului pentru Integrare Europeană, din care fac parte reprezentanţi ai mai multor instituţii ale administraţiei sârbe. Potrivit presei sârbeşti, membrii acestui organism sunt de părere că depunerea solicitării trebuie să fie efectuată după deblocarea Acordului de Stabilitate şi Asociere. Astfel, Belgradul ar putea să interpreteze acest gest drept un semnal pozitiv pe care UE îl dă în privinţa primirii ca membru a Serbiei.

Josep Lloveras, şeful delegaţiei Comisiei Europene în Serbia, a declarat că „este necesar să aşteptăm un moment potrivit pentru a porni dialogul dintre Serbia şi UE. De asemenea, el a precizat că Serbia trebuie să adopte în prealabil o serie de legi în concordanţă cu legislaţia europeană.