Narodna Banka Srbije (NBS) a informat, într-un comunicat, că a coborât dobânda cheie cu o jumătate de punct, până la 6%, continuând tendinţa înregistrată în precedentele trei luni. 

'Inflaţia este sub ţinta Băncii Serbiei, dar ne aşteptăm la o revenire în a doua jumătate a anului. Decizia de a reduce dobânda de politică monetară a fost adoptată pentru a contracara riscul unei spirale deflaţioniste', se arată în comunicatul instituţiei. 

În aprilie, inflaţia în Serbia s-a situat la 1,8%, mult sub ţinta de 4% plus/minus 1,5 puncte procentuale avută în vedere de Banca Centrală. Instituţia estima că inflaţia va rămâne în apropiere de ţinta de 4% până în 2016. 

Economia Serbiei s-a contractat cu 1,8% în primul trimestru din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014. 

Anul trecut, Parlamentul Serbiei a adoptat o serie de măsuri de austeritate, inclusiv reducerea cu 10% a salariilor şi pensiilor din sectorul public, care depăşesc 200 de euro lunar. 

Serbia, o ţară cu o populaţie de 7,2 milioane de locuitori, are peste 700.000 de angajaţi în sectorul public şi 1,7 milioane de pensionari. La fiecare persoană angajată există altele cinci care primesc pensii sau sunt şomeri. 

Guvernul de la Belgrad a lansat un program destinat privatizării unui număr de aproape 500 de companii de stat neperformante, care costă statul aproximativ 600 de milioane de euro pe an. 

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: