Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic a anunțat că țara pe care o conduce va demara joi campania naţională de vaccinare a populaţiei împotriva maladiei COVID-19, începând cu rezidenţii din căminele de îngrijire a persoanelor vârstnice, scrie AFP, citată de Agerpres.

Serbia devine astfel prima ţară din Balcani care îşi vaccinează populaţia împotriva maladiei COVID-19 şi, totodată, una dintre primele din Europa. În Uniunea Europeană, campaniile de vaccinare vor începe duminică, 27 decembrie.

De menționat este faptul că, Serbia, o ţară cu o populaţie de 7 milioane de locuitori, a primit marţi primele 5.000 de doze de vaccin anti-COVID produs de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech şi mizează pe o altă tranşă de circa 20.000 de doze în luna ianuarie.

„Vaccinarea începe mâine în Serbia cu vaccinul Pfizer”, a declarat miercuri preşedintele Vucic în faţa reprezentanţilor presei.

„Este foarte important pentru noi ca vaccinarea să înceapă şi ca noi să încercăm să salvăm un număr cât mai mare de persoane”, a adăugat preşedintele sârb.

Peste 300.000 de infectări în Serbia

De asemenea, până miercuri, 23 decembrie, peste 300.000 de persoane au fost infectate în Serbia cu noul coronavirus, iar aproape 2.800 dintre ele au murit.

Serbia, a cărei Agenţie pentru medicamente a autorizat vinerea trecută importurile de vaccin Pfizer-BioNtech, este prima ţară din Balcanii de Vest care a cumpărat un vaccin anti-COVID-19. Preşedintele Vucic a precizat că vaccinarea va începe în azilurile pentru vârstnici.

„Este important să îi protejăm pe aceşti oameni (…) pentru că peste 80% dintre persoanele care au decedat din cauza acestui virus teribil sunt persoane în vârstă şi ele sunt cele mai ameninţate”, a adăugat Aleksandar Vucic.

În același timp, preşedintele sârb speră într-o vaccinare „mai masivă” către jumătatea lunii ianuarie, obiectivul fiind acela de a vaccina „sute de mii de persoane, sau chiar 1 milion de persoane (…), până la sfârşitul lunii ianuarie” cu prima doză a acestui vaccin.