"Guvernul Generalitat (executivul catalan – n.r.) a fost de acord  să se adreseze Comisiei Europene pentru ca ea să oblige statul spaniol să aplice o directivă europeană", a anunţat, ieri, şeful executivului regional Artur Mas, într-o conferinţă de presă.

Directiva, care datează din iulie 2009, se referă la piaţa de energie electrică în Uniunea Europeană. Ea include o dispoziţie ce are ca scop protejarea celor săraci prin interzicerea "întreruperii conexiunii la electricitate a acestor clienţi în dificultate".

Dar guvernul spaniol nu a pus încă în aplicare aceste dispoziţii în legislaţia locală, în timp ce ar fi trebuit să o facă până în martie 2011, acuză catalanii.

Catalonia la rândul ei a semnat un decret la sfârşitul anului 2013 ce interzice distribuitorilor de gaze şi electricitate tăierea furnizării gazului şi curentului electric în casele celor mai sărăci între lunile noiembrie şi martie. Dar Madridul a sesizat în septembrie Tribunalul constituţional pentru a împiedica punerea în aplicare.

Declaraţiile lui Artur Mas intervin la două zile după desfăşurarea unui vot simbolic în Catalonia asupra independenţei, la care au participat aproximativ 2,3 milioane de persoane. Executivul catalan vrea acum să negocieze cu Madridul desfăşurarea unui veritabil referendum de autodeterminare, dar guvernul spaniol refuză.

Sursa: Agerpres