Inspectorii antifraudă de la Direcția de Combatere a Fraudelor din cadrul ANAF au toate șansele să devină cea mai nouă castă de bugetari de lux. Aceasta pentru că Senatul a votat o lege care, printre altele, conferă acestor inspectori drepturi uriașe. Practic, salariile lor vor crește de cel puțin 3-4 ori, iar munca lor va fi asimilată cu cea a procurorilor.

Detalii despre beneficiile primite de acești funcționari, care nu trebuie confundați cu angajații Direcției Generale Antifraudă Fiscală(DGAF), am prezentat încă de ieri. Ei vor beneficia de o remunerație de cel puțin 10.000 de lei, față de 3000-5000 de lei în prezent și, în plus, în urma unor decizii judecătorești, vor fi despăgubiți cu până la 30.000 de euro de persoană. 

În urma textului nostru, au apărut și reacții. O persoană care cunoaște bine situația a arătat, pentru Capital, că marea problemă va fi nu doar impactul asupra fondului de salarii al Parchetelor, ci nivelul redus de pregătire al celor care vor beneficia de lege, parte dintre ei angajați . Sursa citată aduce ca exemplu zeci de rapoarte de constatare conrestate și combătute în instanță de experți contabili. Rapoartele de constatare sunt documentele pe care inspectorii ANAF le fac la cererea procurorilor cu care, acum, vor fi colegi de Parchet.

” Au dat examen la ANAF . Au intrat . Li s-a dat decizia de angajare cu un salariu net pentru fiecare . Decizia, care este act administrativ, adică dacă nu-ți convine salariul poți să te retragi sau să contești pe legea contengiosului administrativ .  După vreo 3 sau 4 ani adica din 2014 te trezesti că vrei salariul specialistului angajat la parchet . Tu care ești doar  detașat la Parchet.  Apoi dai statul în judecată și câștigi si mai vrei si diferențe din urmă!”,se miră omul.