Pensia pentru limita de vârstă va putea fi cerută și de către cei care au depășit stagiul de cotizare cerut de lege cu cel puțin opt ani, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută pentru situația asiguratului. Reducerile luate acum în calcul pentru unii asigurați se vor menține și ele în viitoarea lege la fel.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost aprobat de Senat și acum se află la Camera Deputaților, dar pentru a fi pusă în vigoare, legea trebuie aprobată de către șeful statului.

Pe viitoarea lege a pensiilor, pensia pentru limita de vârstă se va cuveni celor care îndeplinesc și vârsta standard de pensionare, și stagiul minim de cotizare, la data pensionării. Stagiul minim va fi de 15 ani, iar vârstele standard de pensionare vor fi tot de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare, care va cuprinde inclusiv perioadele asimilate, va fi tot de 35 de ani.

Cei care ating vârsta de 35 de ani de stagiu complet de cotizare, chiar dacă nu au ajuns la vârsta standard de pensionare, se vor putea pensiona pentru limită de vârstă mai devreme, dacă au muncit în condiții deosebite de muncă.