În luna iunie 2013, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.606 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu cinci lei (-0,3%), iar valorile cele mai mari s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.049 lei). La polul opus s-a situat câştigul salarial mediul net din domeniul hoteluri şi restaurante (880 lei).
Potrivit INS, în principal, creşterile câştigului salarial mediu net din iunie, faţă de luna mai 2013, în sectorul economic, s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi realizărilor de producţii/încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net se datorează şi disponibilizărilor de salariaţi cu câştiguri salariale mici, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat, în iunie, după cum urmează: fabricarea băuturilor (+14%), fabricarea produselor din tutun (+12,3%), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, telecomunicaţii, activităţi de editare, fabricarea produselor textile (între +6% şi +7,5%).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de mai 2013 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale şi sume din profitul net. Cele mai importante diminuări ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat, astfel: cu 9,4% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv cu 8,2% în extracţia cărbunelui superior şi inferior. Totodată, în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, cercetare-dezvoltare, colectarea şi epurarea apelor uzate, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice s-au înregistrat majorări salariale între 4% şi 8%.