"Renaşterea" Toshiba care a încântat investitorii a fost, de fapt, o minciună. Profiturile raportate de companie din anul 2008 încoace au fost umflate artificial în toţi aceşti ani prin artificii contabile, transmite Reuters. Preţ de 1,2 miliarde dolari au fost adăugaţi din nimic în cei şapte ani de falsuri în rapoartele financiare. Acesta este contextul în care şeful executiv Hisao Tanaka, împreună cu alţi cinci membrii ai consiliului de administraţie şi-au dat demisia la începutul acestei săptămâni. "Am suferit cea mai mare erodare a imaginii mărcii în istoria noastră 140 de ani", a declarat acesta potrivit Financial Times. 15 secunde de scuze pentru miciuni grosolane care pentru conducere s-au tradus cu bonusuri măsurate în sute de milioane de dolari.

Într-o cultură coporatistă în care angajaţilor le este frică să vorbească împotriva şefilor, ţintele nerealiste de câştiguri au fost sistematic împinse în sus. Tanaka şi vicepreşedintele Norio Sasaki au fost conştienţi în tot acest răstimp că raportările sunt umflate, însă nu au luat nicio măsură pentru a corecta contabilitatea incorectă

Scandalul de la Toshiba, firmă care fabrică laptopuri, memorii de calculator şi reactoare nucleare, impune o reformă pentru toată Japonia corporatistă, a declarat Taro Aso, ministrul de finanţe nipon. "Putem pierde încrederea în pieţele japoneze şi în Bursa de la Tokyo", avertizează acesta.