Aceste fonduri au fost atrase de MTC-TV, societate aflata in subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL), de la trei companii ce functioneaza in subordinea ministerului: Compania Nationala Caile Ferate CFR (CF-CFR), Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta (APMC) si Societatea Nationala de Transporturi CFR Marfa (SN TF-CFR Marfa). Tranzactia a fost dezvaluita recent de Traian Basescu si a fost considerata de liderul PD, conform ziarelor, drept „o deturnare a banilor publici” catre presupuse afaceri clientelare patronate de PSD.

SBS nu mai finanteaza Prima TV

Presa centrala a tratat aceasta dezvaluire drept o batalie oarecare, parte din razboiul politic pe care primarul Capitalei il duce impotriva partidului de guvernamant, in general, si a ministrului Miron Mitrea, in acest caz. In mass-media noastra nu s-a afirmat atunci, fie din ignoranta, fie din cauza obedientei presei fata de actuala putere, ca RID este actionarul companiei Amerom Television Ltd, care detine 100% din Amerom Television SRL, care la randul ei este proprietarul si detinatorul licentei Prima TV, televiziune condusa de Cristian Burci. Asadar, banii unor companii de stat au fost dirijati pentru finantarea unei televiziuni private, manevra ce confirma tendinta de subordonare a mass-media de catre PSD.
Capital a descoperit ca numele firmei Romanian Investment & Development (RID) apare in raportul operatorului international SBS Broadcasting, depus in luna august 2001 la Comisia de Supraveghere a Bursei Americane. SBS detinea pana atunci 86% din Amerom Television Ltd. Potrivit acestui raport, SBS Broadcasting anunta ca pe 18 iulie 2001 a incheiat o asa numita operatiune de „deconsolidare” a participatiei sale la firma Amerom Television Ltd., prin infiintarea companiei Romanian Broadcasting Corporation Limited (RBC) – subsidiara SBS – la care operatorul international detinea un pachet de 46,5%, restul de 53,5% fiind detinut de RID. Valoarea pachetului de actiuni de 53,5% este de sase milioane USD. Raportul precizeaza ca RBC detine 86% din Amerom Television Ltd. si ca firma RID este controlata de catre Cristian Burci, directorul general Prima TV. „Aproape intreaga suma de 6 milioane USD investita in RBC va fi folosita pentru a finanta cheltuielile de functionare pentru Prima TV, pe anul 2001. SBS si RID vor controla impreuna RBC si, ca urmare, noi (SBS – nota red.) nu vom mai consolida tranzactiile financiare ale Prima TV” – se arata in raportul SBS. Cu alte cuvinte, pentru a nu mai raporta pierderi la Prima TV, SBS a cedat „partenerului local” (RID) controlul la societatea ce detine licenta la Prima TV, cu conditia ca RID, firma controlata de Cristian Burci, sa asigure finantarea Prima TV cu 6 milioane USD in anul 2001. „Deconsolidarea” operatiunilor SBS in Prima TV are o durata de trei ani. La cea de-a treia aniversare a tranzactiei, operatorul are optiunea de a-si mari dreptul de proprietate la 75% asupra RBC.
De unde ar fi putut Cristian Burci sa asigure cu sase milioane USD finantarea cheltuielilor postului Prima TV? Cu siguranta din afacerile agentiilor sale de publicitate. Cum anul trecut piata de publicitate nu a cunoscut investitii majore, singurele surse financiare ramaneau afacerile cu societatile de stat, care sunt predispuse la comenzile politice. Tranzactia SBS – RID, cum aminteam, a fost incheiata pe 18 iulie 2001, data la care in contul RID, firma controlata de Cristian Burci, intrase deja suma de 71,77 miliarde lei, adica aproximativ 2,4 milioane USD, bani proveniti din contractele parafate de Global Media cu MTC-TV Constanta. Modul cum ministerul condus de Miron Mitrea a dirijat banii societatilor din subordinea sa in contul RID ne indreptateste sa numim, de acum incolo, televiziunea lui Cristian Burci nu Prima TV, ci Mitrea TV.