Șeful Ford a subliniat că va rămâne la conducerea companiei auto cel puţin pentru restul acestui an şi că nu intenţionează să plece pentru o funcţie la Microsoft. "Aş vrea să pun capăt speculaţiilor legate de Microsoft, pentru că nu am niciun alt plan afară de serviciul în slujba Ford", a declarat Mulally (68 de ani) într-un interviu acordat Associated Press, preluat de Bloomberg.

Precizările lui Mulally subliniază dificultatea procesului de căutare a unui nou CEO pentru Microsoft, după ce actualul director general, Steve Ballmer, a anunţat în luna august a anului trecut că se va retrage în termen de 12 luni.
 Candidatura lui Mulally la conducerea Microsoft risca să arunce într-un con de umbră lansările de noi modele planificate de companie şi să creeze tensiuni interne în conducerea producătorului de automobile.

Ford vrea să introducă 23 de modele noi în acest an, cel mai încărcat calendar de lansări în istoria de 110 ani a companiei.

Mai mulţi lideri de la Ford, inclusiv Mulally, preşedintele executiv Bill Ford şi directorul Edsel Ford au afirmat în repetate rânduri că un plan de afaceri început anul trecut de companie presupune ca actualul CEO să rămână în funcţie cel puţin până la finalul acestui an. Ford şi conducerea executivă a companiei nu au avut până acum vreo reacţie directă la interesul manifestat de Microsoft pentru Mulally.

Succesorul de facto al lui Mulally a fost stabilit la finele anului 2012, când compania l-a promovat pe Mark Fields (52 de ani) în funcţia de director de operaţiuni.

Candidatura şefului Ford pentru conducerea Microsoft fusese deja pusă sub semnul întrebãrii de discuţii privind vârsta relativ înaintată a sa şi lipsa de experienţă în sectorul IT, au declarat luna trecută pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei.

Preşedintele Microsoft, Bill Gates, a subliniat în luna noiembrie că este nevoie de un CEO care să înţeleagă şi aspectele tehnice ale afacerii.

Şi alţi executivi consideraţi candidaţi la şefia Microsoft s-au retras din cursă, printre care Steve Mollenkopf, numărul 2 la producătorul de microprocesoare Qualcomm. Mollenkopf va prelua începând din luna martie funcţia de CEO la Qualcomm, cel mai mare producător de microprocesoare destinate smartphone-urilor şi tabletelor.

Surse apropiate discuţiilor au declarat că directorul general al EBay, John Donahoe, şi fostul director general al grupului VMware, Paul Maritz, au refuzat candidatura.

Unul dintre principalii candidaţi la preluarea funcţiei lui Ballmer este fostul CEO al Nokia Stephen Elop, care a revenit la Microsoft odată cu preluarea diviziei producătoare de telefoane mobile a grupului finlandez de către dezvoltatorul american de software. Elop a lucrat la Microsoft până în 2010, când a plecat la Nokia din poziţia de director al diviziei de business a grupului american, responsabil printre altele şi de suita Microsoft Office.

Sursa: mediafax.ro