'Problema este că nu există voinţă politică pentru impunerea unui cadru legal care să reglementeze definitiv şi tranşant această chestiune. Medicii practică o medicină defensivă. În ultima vreme a crescut presiunea pe medici, a crescut numărul cauzelor civile, penale, disciplinare. Asta este problema. Noi am făcut tot ceea ce trebuie. CMR are câteva proiecte privind Legea malpraxisului care zac în cine ştie ce sertar. Nu există voinţă politică de 20 de ani în chestiunea aceasta, în ceea ce priveşte dreptul medicului de a exercita profesia într-un cadru reglementat. Nu s-a finalizat nici până azi acest document. Presiunea pe medici este inacceptabilă şi greu de suportat', a declarat dr. Gheorghe Borcean cu prilejul Adunării Generale Extraordinare a CMR.

El a apreciat iniţiativa Colegiului Medicilor al Municipiului Bucureşti de a face un sondaj privind asigurările de malpraxis, menţionând că înseamnă un nou semnal de alarmă în această problemă.

'Legea malpraxisul are următoarele atribuţiuni: să ofere cetăţenilor o garanţie că sunt despăgubiţi pentru eventuale prejudicii petrecute în timpul actului medical, să arate că statul român doreşte să ofere cetăţenilor garanţia că veghează cineva pentru ca ei să fie despăgubiţi pentru eventuale prejudicii aduse în activitatea sanitară, este în interesul corpului medical de a nu se afla mereu frustrat şi ameninţat de posibilitatea unor cereri de despăgubire care să vină împotriva lor direct, nu prin intermediul asigurătorului de malpraxis', a explicat Borcean.

Preşedintele CMR a amintit că s-a propus în mai multe variante o modalitate de negociere între pacient, respectiv familia lui, şi asigurătorul de malpraxis al medicului, însă niciuna dintre ele nu a fost acceptată.

'De aceea, actuala legislaţie de malpraxis trebuie să fie schimbată, pentru că este atât în defavoarea pacientului, cât şi a medicului. A pacientului, pentru că aşteaptă ani de zile, mă refer la cei care au dreptate, pentru că nu se poate să existe o profesie în care totul să fie perfect, oricine greşeşte, iar recomandarea Consiliului Europei spune 'protejaţi pacientul, nu blamaţi medicul, acoperiţi prejudiciul'. Despăgubirile se pot da numai în urma unei hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă într-o instanţă civilă', a adăugat medicul. AGERPRES