Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a dat ultimele detalii despre recalcularea pensiilor

Începând cu 1 septembrie, pensionarii din România vor beneficia de pensii recalculate conform noii legi a pensiilor. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit detalii despre acest proces și despre impactul pozitiv pe care îl va avea asupra multor pensionari, în special a celor cu stagii de cotizare mai lungi.

Conform noii legislații, pensiile vor fi recalculare pentru a reflecta mai bine contribuțiile individuale ale pensionarilor. Daniel Baciu a subliniat că această recalculare va aduce creșteri substanțiale pentru mai mult de 3 milioane de pensionari. Cei cu un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani vor observa cele mai mari beneficii.

„Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă”, a declarat Daniel Baciu pentru Antena 3 CNN.

Din iunie vor fi distribuite noile decizii de pensionare

Procesul de recalculare nu se va limita doar la ajustarea sumelor. Din luna iunie, Casa de Pensii va începe tipărirea și distribuirea noilor decizii de pensionare. Aceste documente vor oferi pensionarilor informații clare despre noile cuantumuri ale pensiilor, astfel încât să știe exact la ce să se aștepte din septembrie.

„Începând din luna iunie, începem și procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, astfel încât de la 1 septembrie oamenii să știe exact care este noul cuantum al pensiei în urma recalculării prevăzute de noua lege a pensiilor”, a explicat șeful Casei de Pensii.

Pe noile taloane de pensie vor fi incluse valorile actualizate ale punctului de referință și numărul total de puncte acumulate. Vor fi de asemenea incluse mici modificări specifice, menite să clarifice noua structură a pensiei.

Daniel Baciu - președintele Casei Naționale de Pensii Publice
SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

Aproximativ 1 milion de pensionari vor avea aceeași pensie

Este important de menționat că, conform declarațiilor oficiale a șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu, nicio pensie nu va scădea în urma acestei recalculări.

„Rămân cei 1 milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a precizat Baciu.

Recent, președintele CNPP, Daniel Baciu, a anunțat că procesul de digitalizare și evaluare a dosarelor de pensii este aproape finalizat. Peste 99% dintre dosare au fost deja procesate și digitalizate.

Recalcularea pensiilor urmărește să elimine inechitățile și să asigure că persoane care au prestat aceeași muncă și au contribuit similar la sistemul de pensii, dar s-au pensionat în ani diferiți, nu vor mai primi pensii diferențiate.