Şeful BCE a cerut băncilor să folosească timpul rămas până la derularea testelor de stres pentru a-şi majora capitalul dar a apreciat că este de asemenea necesar un fond comun european pentru băncile care se confruntă cu dificultăţi financiare. Declaraţiile lui Mario Draghi indică faptul că BCE doreşte un mecanism operaţional pentru analizarea băncilor cu probleme din zona euro dar Germania nu susţine o astfel de idee, solicitând ca fiecare ţară să achite nota de plată pentru salvarea băncilor.

Prezentând planurile de înfiinţare a unei autorităţi care să închidă băncile care se confruntă cu dificultăţi financiare, Draghi a explicat că ar fi mai bine să existe mecanisme prin care deţinătorii de obligaţiuni trebuie să împartă pierderile în cazul închiderii sau salvării băncilor din zona euro chiar de la începerea activităţii Mecanismului Unic de Rezoluţie (SRM), care ar urma să devină operaţional din 2015. ‘Prin urmare sprijin implementarea reglementărilor prin care deţinătorii de obligaţiuni trebuie să împartă pierderile în cazul închiderii sau salvării băncilor din zona euro înainte de 2018. Cu cât mai repede, cu atât mai bine’, a afirmat preşedintele Băncii Central Europene.
Mario Draghi a arătat că băncile au făcut deja progrese în consolidarea bilanţurilor, prin majorarea capitalului şi a provizioanelor, şi le-a cerut să continue aceste operaţiuni.
Până la sfârşitul lunii ianuarie urmează să fie anunţate condiţiile în care se vor derula testele de stres. Luna trecută, oficialii Băncii Central Europene au anunţat cele 128 de instituţii din zona euro ce vor fi supuse verificării calităţii activelor. Pe lista provizorie sunt 24 de bănci din Germania, 16 din Spania, 15 din Italia, 13 în Franţa, şapte din Olanda, cinci din Irlanda şi câte patru din Grecia, Cipru şi Portugalia.

BCE şi EBA vor derula teste de stres în rândul băncilor din zona euro, când vor analiza şi deţinerile de obligaţiuni suverane. Autorităţile de reglementare naţionale vor exercita teste la nivelul fiecărei ţări, pe baza unei metodologii centralizate. UE a aprobat anul acesta noile reglementări privind asistenţa financiară acordată băncilor cu probleme, conform cărora deţinătorii de obligaţiuni trebuie să împartă pierderile în cazul falimentului instituţiei de creditare.

Comisia Europeană a modificat regulile în materie de ajutoare de stat pentru bănci, astfel că, înainte ca băncile să poată solicita o finanţare publică, acţionarii şi creditorii subordonaţi vor fi primii care vor trebui să contribuie.
Sursa: Agerpres