“Vom putea la următoarele alegeri să înlocuim actualul guvern şi partid de guvernământ sau coaliţie, dar nu ştiu ce vor aduce ceilalţi. Urmăresc din simplă curiozitate, aştept o referire a unuia dintre liderii opoziţiei la ce doreşte să facă. Discuţia se cantonează penibil la nivelul mărim salariile, mărim pensiile, reducem pensiile, dăm pensiile. Asta mi se pare chiar pueril. Şi dacă la nivelul acela există această gândire, atunci nu ştiu cine ne poate rezolva problema”, a declarat Mitrache.
Totodată, el spune că problemele care ţin de interesul general nu pot fi rezolvate de sistemul bancar.
“Se vorbeşte foarte mult de sistem bancar, dar cred că expresia corectă este industria bancară. Noi nu formăm un sistem. Un sistem înseamnă că elementele lui componente cooperează între ele. La noi este chiar interzis prin lege acest lucru. Suntem o industrie, mai reglementată decât alte industrii, dar totuşi concurăm între noi, avem foarte multe diferenţe în abordarea clienţilor, pieţei, ofertele sunt foarte diferite. Este o industrie care nu poate să sprijine prin sine interesul general”, a concluzionat şeful Bank Leumi România.
În cadrul acordului cu instituţiile financiare internaţionale, în valoare de 20 miliarde euro, acestea au impus un program economic prin care se urmăreşte inclusiv reducerea deficitului bugetar de la 7,2% din PIB în 2009 la 4,4% din PIB în 2011 şi 3% din PIB în 2012.
Guvernul a fost nevoit să adopte mai multe măsuri de austeritate pentru încadrarea în aceste ţinte, inclusiv reducerea salariilor bugetarilor cu 25%.
Sursa: Mediafax