"Suntem într-un mediu de dobânzi scăzute la nivel mondial şi trebuie să luăm în calcul riscul asociat cu majorarea acestor dobânzi. S-ar putea să creştem creditul, dar într-un moment în care dobânzile sunt jos (…) Este un avertisment, între ghilimele, la nivelul industriei pe care ar trebui să îl luăm în calcul. Este un moment de minim istoric. Nu te duci la momentul de minim istoric şi accelerezi foarte puternic pentru că, de fapt, eşti uşor pro-ciclic în momentul de genul acesta. Deci o abordare contraciclică înseamnă, de fapt, ceea ce noi invităm, ca reflecţie", a explicat Sergiu Oprescu. 

Preşedintele ARB spune că existenţa acestui risc nu trebuie tradusă în interdicţia de a acorda sau contracta un credit, însă atât clientul, cât şi banca trebuie să fie conştienţi de acest risc. Astfel, Oprescu susţine că, în momentul în care un client solicită un credit, reprezentantul băncii ar trebui să abordeze clientul astfel: "Dacă o să îţi crească dobânzile până la momentul la care, spre exemplu, valoare ratei în salariul tău o să crească la 40% (presupunând că nivelul anterior era inferior), tu vei fi confortabil cu această rată în viitor? Te gândeşti în momentul de faţă că ar putea să ajungă acolo?". 

"Este vorba de o analiză de senzitivitate pe care clientul ar trebui să o facă şi el, dar şi băncile să poată să îi arate aşa ceva. Este o abordare prudentă, asta vrem să spunem. Nu trebuie să te aduci în zona în care să interzici ceva cuiva, dar trebuie să ai o abordare responsabilă. De fapt şi de drept este şi spiritul Directivei Europene nr. 17, care spune că trebuie să ai o abordare responsabilă cu privire la creditare", a mai spus Oprescu.

SURSA: Agerpres