Directorii unor bănci americane salvate de stat de la faliment, printre care Citigroup şi Bank of America, folosesc avioanele instituţiilor în scopuri personale, în special pentru a merge în vacanţă. Registrele de zbor arată că, în numeroase ocazii, aceste avioane au ca destinaţie staţiuni sau reşedinţele de vacanţă ale directorilor, inclusiv în Europa, Mexic, Caraibe sau Florida.

Potrivit datelor administraţiei aeronautice federale referitoarele la cursele efectuate în intervalul octombrie 2008-martie 2009, 14 instituţii bancare care au primit fonduri publice au utilizat avioane spre destinaţii de vacanţă. Printre acestea  se numără cursele între sediul băncii Regions Financial din Alabama şi vestul Virginiei, unde directorul instituţiei, C. Ritter, îşi petrece vacanţele.

De asemenea, au mai fost găsite date despre călătoriile fostului director general al Citigroup, Sandy Weill, la reşedinţa sa de vacanţă. Citigroup, care a primit fonduri de stat în valoare de 45 de miliarde de dolari, a provocat un scandal în ianuarie, când a anunţat că vrea să cumpere un avion nou. Ulterior, banca a renunţat, după ce preşedintele Obama a declarat că va urmări cu atenţie cum sunt folosiţi banii publici.

Avioanele Bank of America au efectuat numeroase curse între Charlotte (Carolina de Nord), unde se află sediul băncii, şi regiuni unde şeful instituţiei, Ken Lewis, şi-a petrecut vacanţele. Bank of America a precizat recent că o nouă politică a băncii va interzice folosirea avioanelor instituţiei în scopuri personale.

SURSA: Mediafax