Tim Morse, CFO al companiei, va prelua funcţia cu titlu interimar, iar boardul a început un proces de recrutare a unui nou lider capabil să facă faţă bătăliei cu rivalii de la Google Inc şi Facebook. “Sunt foarte tristă să vă anunţ că tocmai am fost concediată prin telefon de către preşedintele Consiliului de Administraţie. A fost o plăcere să lucrez cu voi toţi şi vă doresc tot binele în continuare”, le-a transmis Carol Batz foştilor angajaţi printr-un email de două propoziţii obţinut de Reuters.
Potrivit unor analişti concediarea lui Bartz ar arăta că Yahoo a rămas fără opţiuni după ce nu a reuşit să domine piaţa publicităţii şi a faptului că a cedat operaţiunile de căutare către Microsoft Corp. Parteneriatul, prin care Microsoft se ocupă de căutările de pe site-urile Yahoo şi primeşte în schimb o cotă parte din venituri, pare să favorizeze companie lui Gates.
Yahoo rămâne în continuare una dintre cele mai populare destinaţii pe Internet însă competiţia vine puternic din urmă, mai ales prin serviciile de social-networking, cum are Facebook şi mai nou Google, aceasta din urmă având o valoare de piaţă de 170 mil. dolari, de 10 ori mai mult decât Yahoo. “Este greu de spus în ce direcţie se vor îndrepta. Care este următorul pas pentru Yahoo? Au cedat în ceea ce priveşte căutările şi au cedat în ceea ce priveşte media, devenind o companie de conţinut, dar asta înseamnă şi scăderea veniturilor din publicitate”, spune Michael Yoshikami, CEO la YCMNet Advisors, adăugând că Yahoo ar putea fi într-un moment bun pentru a putea fi preluată.
Valoarea Yahoo la ora actuală este de circa 16 mld. euro, majoritatea fiind reprezentată de pachetul de 40% din acţiunile companiei chineze Alibaba. Relaţiile cu chinezii s-au răcit mult în ultima perioadă, după tentativa nereuşită a lui Jack Ma, fondatorul Alibaba, de a răscumpăra acţiunile pe care le deţine Yahoo.