Vineri, 8 mai, preşedintele Klaus Iohannis, alături de consilierul prezidenţial pe politici economice şi sociale Cosmin Marinescu, a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, guvernatorul Mugur Isărescu şi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. La finalul şedinţei, şeful statului a detaliat subiectele pe care aceştia le-au analizat împreună.

„Tocmai am finalizat o întâlnire foarte bună la care a participat, împreună cu mine, domnul Ludovic Orban, premierul, domnul Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, ministrul Finanțelor, domnul Cîţu, şi colegul meu Cosmin Marinescu. Am avut o discuție destul de lungă și am reușit nu doar să atingem temele importante, ci chiar să venim cu soluții foarte bune. Am discutat evident situația economică, situația bugetului, situația generală.

„În România nu putem să vorbim de o repornire a economiei, noi nu am oprit-o niciodată”

Ne-am concentrat în această discuție, după introducere, pe două teme, prima fiind deficitul bugetar. Este clar că vom avea un deficit mai mare decât a fost inițial, vorbesc inițial, la începutul anului planificat, iar acest deficit trebuie finanțat și am avut o discuție foarte bună pentru a vedea ce măsuri sunt fezabile, ce măsuri se impun pentru revigorarea economică. Spun intenționat revigorare economică, fiindcă în România nu putem să vorbim de o repornire a economiei, noi nu am oprit-o niciodată. Economia României nu a fost oprită. Au fost anumite sectoare care au fost oprite însă, în ansamblu, nu am avut o astfel de măsură.

Ceea ce ne dorim cu toții este să avem o finanțare bună pentru deficit, ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate. Este nevoie de măsuri foarte coerente care ne permit să încurajăm această economie care este în momentul de față într-o situație specială, într-o situație de criză. Am găsit soluții pentru toate și este evident că aceste soluții pot fi puse în practică cel mai bine dacă toate entitățile care au fost astăzi la masă lucrează împreună.

Au lucrat și până acum, vom intensifica lucrarea, avem programe, avem soluții pentru finanțarea deficitului, pentru revigorarea economică și credem că, dacă facem lucrurile așa cum trebuie și așa ne-am propus să le facem, atunci avem șanse bune să își revină economia românească și să ieșim destul de repede din situația total neplăcută, din situația de criză în care ne găsim acum”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei