Economia României a fost susținută, în ultimii ani, aproa­pe exclusiv de industrie. În condițiile în care consumul nu își revine, și sunt slabe șanse să se miște mai bine anul acesta, șansele noastre de creștere depind tot de industrie. Din păcate, semnele de la sfârșitul anului trecut sunt negative și pentru acest sector, mai exact o scădere de 2,4% în ultimul trimestru față de aceeași perioadă din 2011. În prima lună din 2013, producția industrială și-a revenit, cu un plus de 8,2%, în serie brută, față de decembrie 2012, dar industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică au scăzut, cu 3,1% și 2,6%.
Fabricile Mechel, Oltchim Râmnicu Vâlcea, Arpechim Pitești, Astra Vagoane Arad, Combinatul Siderurgic Hunedoara sunt doar câteva exemple de fabrici pe cale de a fi închise, integral sau parțial. Unele dintre acestea nici măcar nu sunt în portofoliu statului ca să putem spune că vina aparține managementului defectuos numit de diferitele ministere. Chiar și unitățile private, care aparțin unor corporații internaționale, au probleme mari. Iar dificultățile nu sunt valabile doar la noi, ci în multe țări, indiferent de nivelul de dezvoltare economică. Deoarece industria este într-adevăr integrată în cea globală, iar competiția este mult mai dură. În prezent, toate economiile dezvoltate sunt puse sub presiune de „modelul“ economic chinez, care reușește să ofere cele mai mici prețuri.
Colaps pentru companii importante

Piața de capital este o copie destul de fidelă a economiei. Cum nu se găsesc bani pentru investiții în capacități de producție, nu se găsesc fonduri nici pentru acțiunile listate la Bursa de Valori București (BVB). Dimpotrivă, investitorii, câți mai sunt, caută modalități de închidere a pozițiilor, în ciuda faptului că principalii indici și câteva acțiuni importante au crescut semnificativ în primele luni ale anului.
Dar în timp ce Fondul Proprietatea, SIF-urile, OMV Petrom și altele cresc, Oltchim este, în prezent, suspendată, după ce a ajuns la o capitalizare de doar 105 milioane lei, și Mechel Târgoviște, de asemenea suspendată, la 37,8 milioane lei.
Dintre cele 24 de companii din industria metalurgică listate, doar trei se află la cota BVB, una dintre ele, Alro, la cota I, iar Mechel Târgoviște și TMK Artrom la cota II. Restul se află pe Rasdaq și nu se poate spune exact dacă vor ajunge pe piața principală sau se vor delista după finalizarea proiectului de reglementare a pieței. Practic, industria metalurgică, care acum câțiva ani reprezenta cea mai mare parte din exporturi, nici măcar nu contează pe piața de capital.
Alro, singura reprezentantă de seamă

Să ne uităm puțin la Alro Slatina, cea mai mare companie din sectorul metalurgiei neferoase din România. Acționarul principal este grupul rus Vimetco, care a ajuns proprietar după ce a cumpărat de pe bursă un pachet de 40% din acțiuni, iar în 2002 a mai cumpărat de la statul român un pachet de 10%.
Au urmat mai multe majorări de capital social, iar participația statului s-a diluat, astfel încât Vimetco a ajuns la o participație de 90%.
Compania a făcut ani la rând profituri semnificative. În 2011 a obținut un rezultat net de 238 milioane lei, iar în 2010, de 160 milioane lei. Câștigurile Alro au fost însă susținute de prețul preferențial pe care îl plătea pentru energia electrică primită de la Hidroelectrica. Anul trecut, când Hidroelectrica a intrat în insolvență, iar contractul de furnizare a energiei a fost reziliat, Alro a anunțat primul an de pierderi, de 170 milioane lei, în condițiile în care costurile totale cu energia electrică au crescut cu 172 milioane lei.
Și cotația Alro a scăzut semnificativ în ultimul an, de la aproape 3 lei pe acțiune până la 1,85 lei în prezent. Capitalizarea bursieră a societății a coborât până la 1,3 miliarde lei, deși veniturile de anul trecut s-au ridicat la 2,3 miliarde lei, compania are active imobilizate de 1,28 miliarde lei și active circulante de un miliard de lei. „Am investit masiv în creșterea eficienței energetice a companiei și am reușit, în șapte ani, să intrăm în topul celor mai eficiente unități. Cu toate acestea, investițiile realizate sunt pe cale să fie anulate de costurile și de taxele adiționale impuse pentru MWh“, spune Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație. Nu va fi însă ușor să obțină profit anul acesta, în condițiile unor prețuri de piață la energie.

1,3
miliarde lei este capitalizarea Alro Slatina în prezent, cu o treime mai mică decât valoarea de acum un an, când cotația se situa la ­3 lei pe acțiune


”Dacă ne uităm înapoi, vedem că ne-am bătut joc de sectorul industrial, cu politici greșite aplicate de instituții precum FPS, APAPS, AVAS”,


Ionel Blănculescu, consultant de afaceri