Un japonez în vârstă de 112 ani a devenit cel mai vârstnic bărbat din lume, a certificat Guinness World Records. Secretul longevităţii sale este “să-ţi păstrezi zâmbetul”, a declarat el, citat de AFP.  Chitetsu Watanabe s-a născut pe 5 martie 1907, la Niigata, în nord-vestul Japoniei. El a primit oficial titlul Guinness, miercuri, la centrul de îngrijiri din oraşul natal.

Precedentul record era deţinut de Masazo Nonaka, un alt japnez, care a decedat luna trecută, la vârsta de 112 ani şi 266 de zile.  Watanabe, care are cinci copii, a declarat că secretul longevităţii sale este “să nu te enervezi şi să-ţi păstrezi zâmbetul”, scrie news.ro. El a recunoscut un mic păcat – dulciurile precum budinca de caramel – dar, în mod vizibil, acest lucru nu-i face rău.

Decanul actual al umanităţii este o japineză, Kane Tanaka, care a împlinit luna trecută 117 ani.  Japonia are cea mai ridicată speranţă de viaţă din lume: peste 70.000 de centenari trăiesc în ţară, la o populaţie totală de aproximativ 126 de milioane de locuitori, aflată în declin demografic major.

Recordul mondial absolut de longevitate masculină este cel al unui alt japonez, decedat în 2013, la puţin timp după ce a împlinit 116 ani, Jiroemon Kimura. Potrivit Guinness, recordul oficial de longevitate, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, rămâne al francezei Jeanne Calment, decedată în 199, la vârsta de 122 de ani şi 164 de zile.