Angela Dorothea Merkel s-a născut pe 17 iulie 1954, în Hamburg, Republica Federală Germania. Tatăl ei, Horst Kasner, era pastor, iar mama sa, Herlind Kasner, era de profesie profesoară de latină și engleză.

Nu se cunosc foarte multe detalii despre copilăria cancelarului, însă, ce se știe este faptul că Angela a început să meargă foarte târziu, după vârsta de trei ani. Cât despre relația cu tatăl său, Merkel spunea că îi simțea mereu lipsa și era deranjată de faptul că acesta lipsea foarte mult de acasă din cauza meseriei sale.

„Întotdeauna a lucrat foarte mult. Era foarte sârguincios și făcea totul temeinic, din păcate. În copilărie, nu era simplu pentru mine să fac totul perfect. El se apropia ușor de oameni, având capacitatea de a purta discuții cu toți, fără nicio dificultate. Uneori, faptul că avea înțelegere pentru oricine mă enerva îngrozitor, mai ales că atunci când noi făceam câte o boacănă reacționa complet diferit.”, îi povestea Angela fotografei Herlinde Koelbl.

A crescut într-o familie săracă

Pentru că tatăl ei nu își permitea să își îmbrace copiii după tendințele vremii, Angela se îmbrăca în jeansi, în timp ce prietenele ei purtau fustă mini. Spre deosebire de prietenii ei, cancelarul Germaniei avea alte hobby-uri. Asculta Beatles, era interesată de artă și mergea la teatru și muzee.

În rest, aceasta era un copil normal, a purtat aparat dentar și a învățat foarte bine la școală. Din păcate, părinții i-au interzis să facă parte din organizația Tinerii pionieri, astfel, Angela nu a primit premiu pentru rezultatele ei la învățătură. Organizația FDJ era considerată un fel de „rezervă de cadre a partidului”.

Merkel a studiat fizica în cadrul Universității Karl Marx din Leipzig. Ulterior, ea și-a dat doctoratul în fizică.

Despre viața personală nu se cunosc foarte multe detalii. Aceasta a fost căsătorită cu fizicianul Ulrich Merkel. În 1998, aceasta s-a căsătorită cu chimistul Joachim Sauer. Cancelarul nu are copii.

 

Care a fost marele ei vis

Angela a vorbit despre marele său vis, pe vremea când era cetăţean al Republicii Democrate Germane (RDG). Cancelarul își dorea să viziteze Munţii Stâncoşi din SUA şi să asculte Bruce Springsteen, dorințe ce i s-au îndeplinit, ulterior.

Deși era prinsă cu ale fizicii, prima femeie cancelar din istoria Germaniei a fost membră a organizației de tineret socialiste Freie Deutsche Jugend (FDJ) (Tineretul German Liber). Ulterior, aceasta a fost atrasă de politică și a devenit președinta partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU).

În 2005, Merkel a făcut un pas uriaș în cariera sa, a fost aleasă ca membră a Parlamentului german și a devenit cancelarul Germaniei. Era prima femeie care ocupa această funcție.

De atunci, a evoluat enorm, fiind la al patrulea mandat în fruntea Germaniei. Aceasta l-a depășit pe pe Helmut Kohl, considerat cel mai longeviv cancelar german.

Forbes o numește Cea mai Puternică Femeie din Lume

În 2009, Forbes Magazine a declarat-o cea mai puternică femeie din lume, titlu pe care l-a primit chiar și anul trecut, în 2019. Locul doi în clasamentul Forbes îi revine lui Christine Lagarde, noul președinte al Băncii Centrale Europene. Următoarea în clasament este Nancy Pelosi, prima femeie care a ajuns preşedintele Camerei Reprezentanţilor în Statele Unite, iar locul patru este ocupat de Ursula von der Leyen, prima femeie președinte din istoria Comisiei Europene.

Merkel conduce una dintre cele mai puternice țări din lume din punct de vedere economic, dar și politic, iar lucrul acesta pare să o copleșească uneori.

Din păcate, anul trecut, oficialul a avut câteva probleme de sănătate. În timpul unei ceremonii, Angela a început să tremure necontrolat. Ea a asigurat că nu are nimic grav și că totul s-ar fi petrecut din cauza deshidratării.

Ulterior, cancelarul s-a simțit din nou rău, în timpul unei alte întâlniri. Atunci, purtătorul de cuvânt a declarat că se simte bine.

Ce avere are Angela Merkel

Spre deosebire de politicienii noștri, cancelarul Germaniei trăiește modest. Angela a refuzat să locuiască într-un apartament de stat și preferă să-și plătească singură chiria. Aceasta nu deține clădiri luxoase și nu are avere.

Nici soțul ei nu profită de funcția pe care o are soția sa. Acesta preferă să își plătească singur transportul dacă o însoțește undeva sau chiar să călătorească separate, deoarece zborurile de linie sunt mai ieftine.