Președintele Traian Băsescu i-a semnat astăzi decretul de eliberare din funcție , raporturile de muncă ale lui Lăzăroiu cu Administrația Prezidențială urmând să înceteze, cu acordul părților, începând cu data de 1 mai, se arată într-un comunicat al președinției. 
Lăzăroiu a ocupat funcția de consilier prezidențial pe probleme de analiză politică începând cu 2007.
Lăzăroiu a plecat de la Cotroceni după un lung șir de declarații mai mult sau mai puțin controversate, declarații care au produs confuzie între punctele sale de vedere și poziția președintelui României. Mai precis, declarațiile lui Lăzăroiu ajunseseră să fie percepute drept punctele de vedere ale președintelui, fapt ce produs iritare.
De altfel aceasta a fost și explicația dată de Lăzăroiu. El a afirmat că vrea să se dedice analizei politice și nu vrea ca declarațiile sale să fie asociate președinției cu care, a precizat el a avut "o colaborare foarte bună". "Sunt conştient că există anumite constrângeri instituţionale fireşti în formularea publică a unor analize politice din poziţia de consilier prezidenţial. Nu vreau ca analizele politice pe care le fac să fie asociate instituţiei prezidenţiale", a afirmat Lăzăroiu într-o declarație pentru mediafax.ro.