După ce au fost verificate aproximativ 4000 de dosare, din 350 de localităţi, privind acordările de alocaţii de sprijin social pentru familiile cu venituri mici, rezultatele au arătat că 1179 de dosare cuprindeau erori. Localităţile în care primarii sunt de la USL au înregistrat 63% dintre aceste dosare false. Mai exact, 26% din dosarele cu probleme aparţineau primăriilor PNL, 31% celor de la PSD iar 5% PC. 

La fel stă situaţia şi în cazul ajutoarelor de încălzire. Au fost verificate dosarele prin care au fost obţinute aceste ajutoare pentru perioada ianuarie-martie 2011, iar 32% dintre dosarele obţinute fraudulos aparţineau primăriilor PSD-iste şi 25% celor PNL-iste.
136 de angajaţi la 8 milioane de asistaţi
"De două luni încerc să verific cum arată sistemul. În acest moment, pot spune că Statul Român aproape că nu controlează banii care se duc pe asistenţă socială. Hiba vine de la Inspecţia Socială care are doar 136 de angajaţi care trebuie să controleze 8 milioane de asistaţi către care se duc 14 miliarde de lei", a declarat ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu. 
Ministrul se plânge şi de atribuţiile limitate pe care le au inspectorii sociali: ei nu pot sancţiona cazurile frauduloase pe care le descopera, ci pot doar să sesizeze primarii care pot cere o anchetă socială. Conform legii, în obligaţia primăriilor intră verificarea doar a 3% dintre dosare.
Măsuri propuse
"Trebuie să schimbăm mecanismul şi să întărim controlul", a concluzionat ministrul, propunând totodată şi o serie de soluţii:

  • trecerea de la beneficii, la servicii sociale – asistaţii să beneficieze de cantine sau de centre de zi pentru familiile cu copii mici
  • evaluarea periodică a situaţiei materiale a celor ce solicită ajutoare
  • stimularea încadrării şi reîncadrării, pe piaţa muncii, prin mărirea ajutorului social pentru cei care se angajează
  • încurajarea angajatorilor prin stimulente atunci când angajează o persoană asistată social
  • plafonarea cumulării de ajutoare sociale – stabilirea unei sume maxime de care poate beneficia o persoană 

"Să nu vă surprindă dacă o persoană poate cumula chiar şi 2.000 de lei din ajutoare sociale", a mai declarat ministrul Sebastian Lăzăroiu.