Sebastian Ghiţă spune că vremea mogulilor s-a terminat, iar în presă s-a instaurat democraţia. Deputatul PSD a mai afirmat că PNL trebuie să se "înhame la căruţa guvernării" şi să-i acorde un suport total premierului Ponta.
Evenimentul zilei: Domnule Sebastian Ghiţă, de ceva vreme sunteţi într-un conflict cu Dan Voiculescu şi cu Cozmin Guşă. Ceea ce vedem aproape zilnic la ştiri reprezintă un conflict între televiziuni concurente, un conflict între oameni de afaceri sau există un motiv ascuns?

Sebastian Ghiţă: Cred că ne aflăm la sfârşitul unui ciclu de putere care a început în 1989, acum aproape 25 de ani de la Revoluţie. Nu e vorba doar de putere politică. Şi mogulii de presă, aşa cum îi ştiam, dispar. Voiculescu, Vîntu, Patriciu şi-au trăit traiul şi şi-au mâncat mălaiul. Ideea lor de a construi trusturi media care să supună societatea, politica şi economia s-a dovedit a fi nesustenabilă pe termen lung. Cozmin Guşă nu există în ecuaţia aceasta. El îşi doreşte să fie băgat în seamă, dar nu-l ia nimeni în serios. Înţeleg că mă jigneşte şi mă denigrează zilnic. Nu doresc să- i răspund.
Credeţi că societatea va avea de câştigat de pe urma problemelor pe care foştii moguli media Patriciu, SOV, Voiculescu le au cu justiţia? Se schimbă raportul de forţe în politică?
Societatea s-a adaptat deja, ajutată de noile tehnologii IT. Facebook, Google, Twitter, bloguri, site-uri de informaţie, sunt deja realităţi care nu mai permit sufocarea societăţii prin dezinformare de către un mogul şi nici măcar de către toţi. Forţele politice din România trebuie să facă eforturi oneste pentru a-şi face auzit mesajul. Nu trebuie să depindă de un trust sau altul. Trebuie să propună oameni buni, programe şi strategii. Tăria mesajului politic va conta, nu puterea trompetei prin care dau mesajul.
Dar în zona mass-media?
În zona media, raporturile de forţe se egalizează. Adrian Sârbu a pierdut suportul CME pentru grupul Mediafax, iar Dan Voiculescu trebuie să predea controlul fiicei, Camelia. Dinu Patriciu şi Sorin Ovidiu Vîntu sunt deja out. Pe de-o parte! Pe partea cealaltă Cristian Burci creşte cu Adevărul. RomâniaTV şi economica.net cresc. Evenimentul Zilei şi Capital cresc, la fel şi B1. După 20 de ani a venit democraţia şi în media!
"Războiul foştilor securişti cu societatea este pierdut"

  • Deputatul PSD Sebastian Ghiţă este de părere că foştii securişti, Dan Voiculescu, Ioan Niculae şi Sorin Roşca Stănescu au pierdut războiul cu societatea, dar vor pierde şi competiţia economică.

În interviul acordat EvZ, deputatul PSD Sebastian Ghiţă afirmă că premierului Victor Ponta a performat foarte bine şi crede că mandatul său va arăta că este unul dintre cei mai dinamici prim-miniştri.
EvZ: Aţi vorbit de războiul foştilor securişti – Sorin Roşca Stănescu, Dan Voiculescu, Ioan Niculae – cu serviciile de informaţii. S-a închis acest conflict?

Sebastian Ghiţă: Războiul foştilor securişti cu societatea este pierdut. Serviciile de informaţii ale României au chestiuni importante de rezolvat. Ioan Niculae, Dan Voiculescu pierd competiţia economică. Azi, dezvoltarea unui grup de afaceri se face cu proiecte, pe bază de inovaţie şi competitivitate, iar foştii securişti ştiau doar metodele din vremea lui Ceauşescu. Dăm o şpagă la oamenii din Centrală, forţăm fabricile să producă sub costuri şi exportăm ieftin. Astea nu-s afaceri! E doar spolierea economiei româneşti. Oameni de tipul Voiculescu şi Niculae l-au băgat în faliment şi pe Ceauşescu. În contrast, SRI şi SIE sunt astăzi unele din cele mai importante şi performante instituţii ale României, şi acum nu vorbesc doar de politica de securitate. Vorbesc de dimensiunea contactelor diplomatice şi cred că şi o nouă expansiune în zona contactelor economice trebuie să preocupe serviciile de informaţii româneşti. Astăzi, cea mai multă încredere din partea partenerilor externi este generată de seriozitatea acestor servicii de informaţii.

CITIŢI INTERVIUL INTEGRAL, AICI