Finalul pandemiei se apropie? Raed Arafat a dat verdictul. Varianta Omicron este cheia

Raed Arafat a explicat luni, 20 decembrie, dacă varianta Omicron ar putea reprezenta sfârșitul pandemiei COVID-19.

„Nu părerea mea contează. Ne uităm la studiile și analizele făcute și studiile care au apărut până acum nu merg pe această linie. Ele spun că vaccinurile actuale, eficiența este mai scăzută, dar totuși există un grad de protecție dat de aceste vaccinuri, mai ales pentru a nu face forme grave și a nu ajunge cu un grad de infecție la spital.

Motivul pentru care se cere testare este că mai ales la cei cu două doze, nu vorbim de cei cu trei doze, la cei cu două doze și la care au trecut deja 6-8 luni de la imunizare, deja protecția este mult mai mică, asta este unul dintre  motivele pentru care unele țări europene nu mai recunosc vaccinatul decât dacă are și a treia doză, deci deja două doze nu mai sunt suficiente pentru a recunoaște că persoana este vaccinată”, a declarat Raed Arafat la Realitatea Plus.

Persoanele care au făcut doar două doze își vor pierde certificatul verde

De asemenea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a spus și că se va lua o decizie „prin care certificatele digitale pe care le avem își vor pierde valabilitatea la persoanele care au doar două doze”.

„În cursul anului viitor se va lua la un anumit moment o decizie prin care certificatele digitale pe care le avem își vor pierde valabilitatea la persoanele care au doar două doze și vor trebui să aibă și a treia doză. Deci astea ar trebui să fie aspectele la care ar trebui să ne uităm acum. În plus, chiar dacă este impactul mai ușor, să zicem, ca severitate este mai scăzută la majoritatea, dacă această variantă infectează mult mai mulți oameni, impactul asupra sistemului sanitar tot va rămâne și va rămâne pe două paliere: pe palierul celor care vor cere tratamente, vor cere medicamente, vor cere să fie monitorizați și pe palierul celor cu cazuri grave. Asta înseamnă că vom continuă să avem un număr de cazuri semnificativ în ATI și UPU.  Așa că eu nu aș sta liniștit acum.

Aș lua scenariul care este ceva mai pesimist și și m-aș pregăti pentru acest scenariu. Dacă va fi altfel, va fi foarte bine, dar mă îndoiesc să fie așa, în baza studiilor pe care le-am văzut realizate până acum și în SUA, și în Africa e Sud. (…) Acum avem această tulpină, dar nimeni nu poate garanta că nu va apărea alta, care va fi mai serioasă, care va avea un impact mai mare. Cert este că posibilitatea apariției unor tulpini noi este întotdeauna prezentă”, a conchis Raed Arafat.