Potrivit Digi 24, Nelu Tătaru spune că proiectul cu privire la izolarea persoanelor peste 65 de ani la domiciliu pentru trei luni aparține lui Adrian Streinu Cercel. Cu toate acestea, în interviul de la Realitatea TV, Tătaru vorbea despre izolarea persoanelor de peste 65 de ani în hoteluri, ci nu la domiciului. Reacțiile au pornit în lanț după ce mai multe publicații au arătat declarația lui Nelu Tătaru de săptămâna trecută. Într-o intervenție la Digi 24, Tătaru a venit cu noi precizări și nu a recunoscut declarațiile făcute.

Reacția ministrul de luni, 20 aprilie

Un proiect al doctorului Adrian Streinu Cercel care propune izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum înainte și chiar despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor, și care a generat deja reacții negative în rândul opiniei publice, este respins categoric de către Guvern, care se dezice de astfel de idei și susține că nu au fost luate în discuție. Streinu Cercel a reunit propunerile în cadrul unui așa-zis proiect de relaxare a măsurilor de combatere a răspândirii epidemiei, care însă nu are girul Guvernului și a fost respins, categoric, luni, și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunță Digi 24.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat, la Digi24, că nu susține varianta ca persoanele de peste 65 de ani să fie izolate pentru a evita contactul cu cei infectați cu COVID-19.

„Să ne gândim dacă odată cu atingerea vârfului, perioada de descreștere va duce la o perioadă de relaxare. Dar relaxarea va fi în același timp cu anumite restricții, în care vor fi două sau trei ore în care putem merge cu mască și mănuși. (Relaxarea – n.red.) nu la fel pentru toate categoriile de vârstă, precum nu la fel pentru toate localitățile sau focarele. Vedem evoluția fiecărui focar în parte. Vor avea un orar în care persoanele vârstnice vor putea să iasă, să se relaxeze, dar n-aș spune eu o restricție, ci mai degrabă o precauție cu persoanele în vârstă”, a spus ministrul Sănătății.

În schimb, acesta propune ca bolnavii de coronavirus asimptomatici sau cu simptome ușoare să fie puși în zone tampon.

“Vom face o evaluare cam peste o săptămână, după sărbătorile pascale. Vom vedea de la zi la zi numărul de cazuri, creșterea acestuia precum și numărul deceselor. Când va veni vorba de o relaxare vom vorbi individual pentru fiecare comunitate în parte.

Am văzut multe site-uri astăzi, dând oarecum, chiar spunând, că ar fi fost varianta mea în care persoane peste 65 de ani, că au fost afectate de COVID sau nu, vor fi duse în spații. Nu.

Ne gândim ca în următoarea perioadă să vedem, în funcție de saturarea spitalelor de suport, ca cei asimptomatici sau cu simptome ușoare să poată trece în niște zone tampon, ca să nu afecteze sau să nu infecteze persoanele aflate la domiciliul sau persoanele peste 65 de ani, sau o parte dintre aceștia pot să nu aibă locuințe și atunci, până la un prim test negativ, vor fi aduse în anumite spații tampon”, a declarat Nelu Tătaru.

Jurnalista România TV, Lili Ruse, i-a cerut demisia ministrului după această gafă, fiind printre primele persoane care au arătat discrepanța între declarații. Mai mult, aceasta spune că profesorul Cercel Neagă că ar fi propus acest proiect.

Cercel neagă afirmația

Ce spunea Ministrul Sănătăţii în 16 aprilie la Realitatea TV

Ministrul Sănătății a precizat că autoritățile se gândesc la plasarea în carantină a persoanelor vârstnice, în cazul în care regulile nu sunt respectate iar starea de urgență „persistă mai mult decât ne așteptam”.

„Ne-am gândit efectiv și la niște metode să îi ducem într-un hotel, să-i ducem într-o cameră cu tot confortul în care sa vină cineva și să aibă grijă de ei. Dar rămâne în funcție de evoluție”, a transmis Nelu Tătaru.

„Sunt într-adevăr puține spații, dar când este stare de urgență și cazurile continua și ei trebuie protejați și nu-și mai găsesc liniștea în niciun caz la ei, atunci spatiile le vom găsi, în hoteluri , rechiziționate sau nu, contra cost sau nu”, a adăugat acesta când a fost întrebat cum vor reuși autoritățile să le asigure o cazare în condițiile în care există un număr mic de spații.

Sursă foto: INQUAM PHOTOS, Octav Ganea