Întrebat dacă există posibilitatea ca pensiile militarilor să fie exceptate de la această impozitare, ministrul Orban susține că acest lucru nu poate fi posibil.

„Nu poţi să exceptezi anumite categorii de pensii. Dacă stabileşti un principiu, că o pensie specială se impozitează, atunci… Să ştiţi că am apelat la soluţia asta pentru că a fost declarată neconstituţională legea prin care am tăat pensiile speciale, mai puţin pensiile militare, dacă vă aduceţi aminte.

Legea a fost adoptată, a fost atacată la Curtea Constituţională şi a fost declarată neconstituţională”, a spus ministrul.

Totodată, Orban atrage atenția că de fiecare dată când „pensiile mari” trebuie modificate, CCR declară imediat neconstituțională această lege.

CCR acționează imediat

„Cum se adoptă o lege în parlament care atinge pensiile mari ale anumitor categorii de oameni care au lucrat, mai ales în sistemul public, cum se atacă la Curtea Constituţională şi cum imediat Curtea Constituţională se execută şi declară neconstituţională legea. Preocuparea noastră e clară, rincipiul fundamental care trebuie să stea la baza calculului pensiei este principiul contributivităţii.

Principiul contributivității exprimat atât în plata contribuției pentru Pilonul I, cât și în plata contribuției pentru Pilonul II, obligatoriu și pentru Pilonul III, opțional. Sistemele de pensionare au fost speciale, au fost introduse de PSD. Readuc aminte, PSD a inventat pensiile speciale și au realizat reglementări ale pensiilor speciale care au permis o mulțime de abuzuri, și a permis foarte multor oameni care se aflau în funcții  importante la momentul pensionării să exploateze la maxim prevederile legale, astfel încât să beneficieze de niște pensii uriașe, care nu au nicio legătură cu bunul simț, cu normalitatea și cu pensiile oamenilor care au muncit o viață”, a mai spus Orban.

Orban vrea dreptate pentru pensionari

Premierul a mai precizat că după alegerile din acest an, o problemă cu care Guvernul se va confrunta va fi dreptate pentru persoanele care urmează să se pensioneze, dar și pentru pensionarii actuali.

„În ceea ce ne privește pe noi, indiferent ce se întâmplă, cu sesizarea la Curtea de Conturi, rămânem clari la Curtea Constituțională. După alegeri, problema de a face dreptate pentru oamenii aflați la pensie și de a face dreptate pentru cei care urmează să se pensioneze, astfel încât să aibă garanția că vor primi o pensie în conformitate cu resursele cu care au contribuit la sistemul de pensii, Pilonul I, Pilonul II, Pilonul III, va reprezenta o preocupare de căpătâi pentru noi”, a adăugat Orban.