Scumpirea vine ca urmare a aplicării unui curs de schimb de 4,73 lei/euro, la nivelul din acest an, pentru calculul accizei, așa cum i-a informat reprezentanții Ministerului de Finanțe pe producătorii de tutun. Totodată, cei de la Finanțe nu au exclus indexarea cursului cu rata inflației, în urma negocierilor cu FMI şi Comisia Europeană.

Mai mult, producătorii de tutun au fost informați că de la 1 aprilie anul viitor vor fi efectuate noi modificări în cazul accizei, deşi ajustarea trebuia realizată doar cu un punct procentual, potrivit calendarului convenit cu Comisia Europeană, iar nivelul propus trebuia atins abia în 2018, la finalul calendarului.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, a trimis presei o reacţie dură la anunţul de vineri al ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, privind menţinerea cursului la 4,74 de lei pentru calcularea accizei din 2015.

Potrivit Gildei Lazăr, din cauza acestui curs artificial, de 4, 74 lei, acciza la tutun va crește la 1 aprilie la nivelul la care ar fi trebuit să ajungă în 2018.

Capital.ro a prezentat poziția oficială a Directorului Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, potrivit căruia chiar daca, pe hartie, previziunile vor arata bine, in realitate incasarile la buget vor scadea.

Dupa rationamentul gresit ca daca crestem taxele vom avea mai multe venituri la buget si, in fapt, nu creste decat evaziunea fiscala, asa si acum, Ministerul de Finante crede ca, daca vor creste artificial preturile la tigari, va beneficia de venituri mai mari la buget. La fel de gresit, caci singura care va creste va fi piata neagra.

Citiți și: Producătorii de tutun o CONTRAZIC pe Ioana Petrescu

"Deja preţurile din categoriile ieftine sunt mult mai mari decât preţurile ţigărilor de pe piaţa neagră, iar prin această măsură se va mări ecartul şi o să vedem o creştere a contrabandei", a mai spus Gilda Lazăr.