Mai multe țări europene, printre care Franța, Germania și Italia, pregătesc o “acțiune comună” pentru a încerca să relanseze “negocieri” între israelieni și palestinieni.

Ele nu exclud o “ripostă” în caz de anexare a unor teritorii din Cisiordania, a anunțat, miercuri, 20 mai, șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian.

Țările sunt chemate la negocieri

“Colaborăm cu Italia, Germania, Spania, plus câteva state membre, Luxemburg, Irlanda […] pentru a ajunge la o acțiune comună”, a declarat Jean-Yves Le Drian, în timpul unei audieri în fața Comisiei de afaceri externe din Adunarea Națională.

Obiectivul este de a readuce “pe toată lumea la masa negocierilor”, a declarat ministrul afacerilor externe, precizând că va discuta “peste câteva zile” cu noul său omolog israelian.

“Vom acționa în acest sens discret cu unii și cu ceilalți și public, dacă apare oportunitatea în următoarele zile”, a spus el, conform France 24.

”O încălcare gravă” a dreptului internațional

Jean-Yves Le Drian a vorbit pe de altă parte de măsuri de “ripostă” dacă anexarea s-ar concretiza.

“Colaborăm pentru o acțiune comună de prevenție și eventual de ripostă dacă din întâmplare această decizie ar fi luată”, a subliniat el fără a da alte precizări.

Israelul are de duminică un guvern de uniune, care consfințește o împărțire a puterii între Likud (dreapta) al lui Benjamin Netanyahu și formațiunea centristă “Albastru Alb” a fostului șef al armatei Benny Gantz și aliații acestor formațiuni.

Amenințări palestiniene

În virtutea acordului Netanyahu/Gantz, guvernul trebuie să-și prezinte, începând de la 1 iulie, strategia de punere în aplicare a planului Trump. Acesta prevede anexarea văii Iordanului (30% din Cisiordania) și a peste 130 de colonii, ca și crearea unui stat palestinan pe un teritoriu amputat.

“Acest lucru ar constitui o încălcare gravă” a dreptului internațional “și ar pune în pericol ireversibil soluția cu două state și încercarea de a ajunge la o pace durabilă”, a subliniat ministrul.

Franța este în “contact și cu statele arabe, în special cu Iordania, Egiptul, semnatarele acordurilor de pace cu Israelul, pentru ca acestea să dea ele însele mesaje la nivel înalt guvernului israelian”, ca și cu autoritățile palestiniene, a precizat Jean-Yves Le Drian.

Președintele palestinian, Mahmud Abbas, și-a reînnoit marți amenințările de a pune capăt cooperării de securitate cu Israelul, care are în proiect să anexeze teritorii în Cisiordania ocupată.