Harta Europei s-ar putea transforma în mod radical! Totul s-ar putea întâmpla chiar în apropiere de România.

Premierul Albaniei îşi doreşte unirea cu Kosovo

Este vorba despre Albania şi Kosovo, care s-ar putea uni pe viitor. Edi Rama, premierul Albaniei, afirmă că, în cazul organizării unui referendum pe tema unirii celor două state, el ar vota pentru, transmite Euractiv.com.

Premierul Edi Rama spune că nu exclude organizarea unui astfel de referendum, pe tema unirii Albaniei cu Kosovo. Dacă o astfel de consultare ar avea loc, şeful Guvernului de la Tirana spune că ar vota în favoarea unirii.

Declaraţiile lui Edi Rama au fost făcute în cadrul unei reuniuni a Guvernelor din Albania şi Kosovo, ce a avut loc în oraşul albanez Elbasan.

De cealaltă parte, premierul kosovar Albin Kurti a declarat că nu se opune organizării unui astfel de referendum, însă afirmă că un astfel de act face parte dintr-un proces care nu se află sub controlul Executivului pe care îl conduce.

Reacţia Serbiei, care nu recunoaşte oricum independenţa Kosovo, a venit imediat

În cadrul reuniunii interguvernamentale de la Elbasan, Edi Rama şi Albin Kurti au hotărât să elimine de facto graniţa dintre Albania şi Kosovo. În plus, au fost semnate şi alte acorduri care prevăd relaxarea controalelor pentru mărfuri, eliminarea controlului la frontieră pentru vehicule și implementarea permiselor de ședere și muncă de cinci ani pentru cetățenii care doresc să se mute în țara vecină.

Cât despre unirea celor două state, şi poporul albanez pare să fie în favoarea unei astfel de idei. Un sondaj realizat recent de către Euronews Albania indică faptul că 80% dintre albanezi sunt pentru unirea cu statul vecin Kosovo.

Serbia, ţară care nu recunoaşte independenţa Kosovo, a reacţionat imediat la aceste declaraţii.

Premierul Ana Brnabić a denunţat imediat intenţiile Albaniei şi Kosovo, transmiţând că cele două state pun o “nouă piatră la subminarea bazelor stabilităţii şi securităţii regionale”.