Un proiect de lege, care ar putea intra în curând în vigoare, vine în sprijinul conducătorilor de motociclete și mopede. Codul Rutier prevede în prezent că aceștia sunt obligați, cum este cazul șoferilor de autoturisme, să aibă în dotare extinctor, triunghiuri și trusă medicală. Însă acest lucru este de cele mai multe ori imposibil de respectat.

Codul Rutier se modifică șoferii de motociclete și mopede

Potrivit inițiatorilor acestui proiect, mai mulți parlamentari din USR și PNL, este îngrijorător faptul că „legea română lasă loc de interpretare”. Șoferii de mopede și motociclete sunt practic obligați să se echipeze cu extinctor, triunghiuri și trusă medicală. Ei argumentează că mulți dintre deținătorii de permis din categoriile AM, A1, A2 și A, nici nu sunt informați de această obligație.

„Școlile de șoferi pentru motociclete nu subliniază această informație, precum o fac școlile auto în cazul autoturismelor. Această obligație nu este mediatizată și nici adusă la cunoștința generală a poporului.

Așadar, cetățenii români cad victime a unei legi pe care nu o cunosc”, se arată în documentul citat.

Parlamentarii dau ca exemplu un caz din județul Cluj. Ei spun că a fost mediatizat faptul că „un anume echipaj de poliție folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentru motocicliștii asupra cărora nu se putea reține o altă ilegalitate”. Acest abuz a fost facilitat de către o astfel de lege fără utilitate, dar încă în vigoare, mai adaugă inițiatorii.

De menționat că, amenzile în cazul nerespectării acestor prevederi din Codul Rutier ajung la aproximativ 700 de lei.

Proiectul de lege a primit aviz favorabil în comisii

Senatul a adoptat acest proiect de lege încă din luna noiembrie 2022. Acesta a primit acum aviz favorabil în comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

În urma dezbaterilor și a opiniilor exprimate, membrii comisiilor au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților adoptarea Proiectului de Lege, în forma adoptată de Senat.

Astfel, va fi modificat Articolul 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.670 din 3 august 2006. Acesta ar urma să aibă următorul cuprins:

„Art.8.- Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepția celor din categoriile AM, A1, A2 și A, tractoarele agricole sau forestiere și tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate.”